Kuzeydoğu Bulgaristan’ın Tutrakan belediyesine bağlı Nova Çerna köyündeki “Vasil Yordanov-1942” Halk Kültürevi, art arda iki yıldır “Survaknitsa – gelenekler yaşıyor” Yarışması düzenliyor.

Amaç, yeni yılın ilk saatlerinde çocukların veya bekarların, sağlık, mutluluk ve bereket dileyerek evlerde dolaştıkları otantik survaçki yapımını korumak, “survakane” geleneğini yaygınlaştırmak ve nesilden nesile aktarmaktır.

Yarışma, koronavirüs pandemisinin bile olumlu yanlarının olduğunu açıkça gösteriyor. Halk Kültürevi sekreteri Valentina Georgieva, Bulgaristan Radyosuna şunları anlattı:

„Bundan 2 yıl önce, insanların bir araya gelemediği pandemi döneminde, eski gelenekleri koruma ve yaygınlaştırma faaliyetimize devam etmek için bir yol araraken survaknitsa fikri bize en cazip geldi.

Çünkü survaknitsa, bir kişi tarafından da hazırlanabilir, yarışmaya katılmak için gönderilebilir ve bu nedenle, yeni nesillere aktarılabilmesi için survaknitsa ve survakane geleneğini bir gelenek olarak canlandırmaya ve korumaya karar verdik.”

Bu yıl, ülkenin 13 bölgesinden gönderilen 60 survaçka yarışmaya katılıyor.

Süslenmiş kızılcık dalları, çocuk gruplarının yanısıra ayrı kişiler tarafından da gönderildi.

Yarışma kurallarına göre, katılımcılar, bölgeye has doğal malzemelerle süslenmeş ve yaşadıkları yere özgü otantik survaknitsa  hazırlamaktır.

„Herkes çok fazla çaba harcamış, çünkü olağanüstü güzel ve orijinal survaknitsa ve beraberinde getirdikleri dilekler var, diye belirtiyor Valentina Georgieva ve şöyle devam ediyor.

Bulgaristan’ın tüm folklor bölgelerinde neredeyse aynı otantik materyallerin kullanıldığı ortaya çıktı. Tüm survaçkalar, farklı şekillerde olsa da, kızılcık dalından  yapılmış ve çoğunlukla beyaz, kırmızı ve yeşil yün iplikler, patlamış mısır, kuru ve sebzelerle ile süslenmiştir.

Süslemelerde bazen nadir elementler de göze çarpıyor. Mesela bütün çeviz, buğday başakları, mısır ve fasulye taneleri, kabak çekirdekleri, sarımsak, kolaç, şimşir dalı, hatta kurutulmuş portakallar da yer alıyor. Ve her bir nesne, kendine has sembolü taşıyor ve bazen bölgeler arasındaki farklılıkları gözler önüne serpiyor. Anlaşılan bölgeler arasında tam bir sınırdan bahsedemeyiz, sonuç olarak bir zamanlar Bulgaristan genelinde aynı materyalar kullanılırdı.”

Yarışma için gönderilen en güzel survaçkalardan birine survakari torbası eşlik ediyor. “Survakane” geleneğine has manilerde, ev sahibi ve ailesi için sağlık, bereket dilekleri dile getiriliyor.

Çeviri: Şevkiye Çakır, BNR

Reklamlar