Genel Çalışma Müfettişliği’nin tanıttığı araştırma sonuçlarına göre, ülkede 11 il yabancı ülkelerin adeta iş gücü “donoru” olmuş durumda.

Vidin, Vratsa, Gabrovo, Kırcali, Küstendil, Loveç, Razgrad, Sliven, Smolyan, Tırgovişte, Haskovo nüfusunun %5’i son 10 yılda yurt dışına çalışmaya gitti.

Son 5 yılda iş göçünde en çok tercih edilen güzergahlar AB’nin gelişmiş ülkeleri oldu. Almanya, İspanya, İtalya, Hollanda, Yunanistan, Belçika, Avusturya, Fransa ve Çek Cumhuriyeti en çok iş gücü alan ülkelerin başında bulunuyor.

Kamuoyu yoklamasına göre, Bulgaristan vatandaşlarının kısmetini yurt dışında aramanın başlıca nedeni, geleceğine yardım etmek üzere biraz para biriktirmek.

Yurt dışında çalışanların yaş grubu da geniş- 18’den 55’e kadar.

30 yaş üstü erkekler çoğunlukta olup, ülke dışında erkek- kadın işçi orantısı %53’e %47.

Son bir- iki yılda yurt dışına çalışmaya giden kadınların sayısında artış var, özellikle 46- 55 yaş grubu gurbetçiler arasında kadınların sayısı erkekerden yüksek.

Araştırmaya göre, son birkaç yılda yurtdışına iş göçünde azalma eğilimi var. Buna neden olarak Covid kısıtlamaları ve pandemi ile Ukrayna savaşı sonucu Avrupa’daki ekonomik krize işaret edildi.

BNR

Reklamlar