ALDE ve AB Parlamentosu Türkiye Dostluk Grubu Üyesi olan Necmi Ali’nin, 77. Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) toplantısında yaptığı konuşmalarında vurgulardan biri dikkat çekti. Necmi Ali, ”Tartışma alanını engel oluşturan gereksiz konulardan arındırmaya çağırıyorum. Böylece ufkun ötesini görebiliriz. AB ve Türkiye, iyi komşu ve ekonomik meseleler, kültürel değişimler, güvenlik ve bir dizi başka ortak ilgi alanlarında ortak olduklarını ispatladı” diye altını çizdi.

Brüksel’e iki günlük bir ziyaret kapsamında düzenlenen toplantıda Avrupa Parlamentosu temsilcileri ve Türkiye’den 25 temsilci yer aldı. Türkiye temsilcileri arasında Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı İsmail Karayel’in başkanlığında TBMM milletvekilleri, Adalet Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Avrupa İşleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı temsilcileri bulundular. Resmi konuklar arasında AB nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakçı ve AB Dönem Başkanlığı adına Bulgaristan Dışişleri Bakan Yardımcısı Emiliya Kraleva yer aldılar.

Bir gün süren Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu toplantısı üç oturum şeklinde geçti. Bu üç oturumda “Türkiye-AB İlişkileri ve Katılım Müzakerelerinde Mevcut Durum”, “Türkiye-AB Ekonomik İşbirliği” ve “Güvenlik Sınamaları” konuları görüşüldü. Necmi Ali, her üç oturumda da konuşmacı olarak yer aldı.

“Türkiye-AB İlişkileri ve Katılım Müzakerelerinde Mevcut Durum” konulu oturumdaki konuşmasında yaptığı temel vurgular birkaç yöndeydi.

Bulgaristan’ın AP Milletvekili, ”Öncelikle tüm katılımcıları Karma Parlamento Komisyon toplantılarının yeniden başlatılması için tebrik ediyorum. Komisyonun son 76. toplantısı üç yıldan fazla bir süre önce gerçekleşti. Bugün uzun ve istenmeyen bir aradan sonra ortak ilgi alanlarına ilişkin çeşitli konulardaki görüşlerimizi paylaşabileceğimiz toplantı gerçekleştirme imkanına sahip olduğumuzdan dolayı memnuniyet duyuyoruz.

AB-Türkiye ilişkilerine gelince, ortak yaklaşımı değiştirmeyi öneriyorum. Stratejik bir yaklaşımın gerekli olduğu bir durumda bulunuyoruz. Yakın geçmişte her iki tarafa da olumlu katkıda bulunmayan hoş olmayan olaylar, güven eksikliği, karşılıklı sözlü saldırılar yaşandı. Daha uzağa, geleceğe bakmamız ve halklarımız için kalıcı olumlu sonuçlar alınmasını sağlamamız gerekiyor.

Bununla birlikte Bulgaristan’ın AB Konseyi Dönem Başkanlığını, AB yönetimini ve Türkiye’yi Varna şehrinde mart ayında zirve toplantısı organize etme ve gerçekleştirme çabalarından dolayı da tebrik ediyorum. Bu toplantıdan önemli sonuçlar alınmasa da AB ile Türkiye arasındaki karşılıklı güvenin kademeli olarak geri kazanılmasının yapıcı sürecinin bir parçası olarak oynadığı rol göz ardı edilmemelidir. Bu tür toplantılar olmadan uzun vadeli bir ortaklığı sürdürmenin ve geliştirmenin bir yolu yoktur” diye konuştu.

İkinci oturumda yaptığı konuşmasında Necmi Ali, daha fazla işbirliği için bir ön koşul olarak görülebilir AB ekonomisi ve komşu devlet arasındaki güçlü bağı kanıtlamak için 2017 yılı itibariyle AB ve Türkiye arasındaki ticaret hacmi konusuna odaklandı.

Necmi Ali, „AB, Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı, komşumuz ise halihazırda AB’nin en büyük beşinci ortağı. AB ile Türkiye arasında 2017 rakamlarına göre toplam ticaret hacmi yaklaşık 154 milyar avro, AB ise 15 milyar avroluk bir ticari dengeye sahip. Türkiye’deki doğrudan yabancı yatırımların yüzde 75’i AB’den gelmektedir. Türkiye aynı zamanda AB bütçesinden, halihazırda Çok Yıllı Mali Çerçeve (2014-2020) kapsamında katılım öncesi yardım olarak 4,5 milyar avro mali destek almaktadır. Bu rakam, yıllık bazda ortalama 640 milyona yakın avro tutarında destek aldığını göstermektedir.

AB ve Türkiye ekonomileri arasındaki entegrasyon çok yüksek bir seviyede olup, Türkiye’de faaliyet gösteren AB’li 16 000’den fazla şirket, bölgedeki ve dışındaki üçüncü ülkelerdeki pazarlara erişim için Türkiye’yi kullanmaktadır. Tarım pazarlarına ve kamu alımları sektörüne erişimi artırmanın yanı sıra açılımı ve kuralların senkronizasyonunu iyileştirerek hizmetler sektörüne yatırımları artırarak ekonomik entegrasyonun hızlandırılması, her iki ülkeye de fayda sağlayacak pazar entegrasyonunu artıracaktır” dedi. Bulgaristan’ın AP Milletvekili, pozisyonlarını yaklaştırması için iki tarafa da siyasi irade çağrısında bulunarak, vatandaşların ve iş dünyasının işbirliği sektörlerini genişletmeye hazır olduklarını öne sürdü.
“Güvenlik Sınamaları” konulu oturumda Necmi Ali, Ortadoğu’daki güvenlik ve Türkiye’deki ve AB’deki güvenlikle doğrudan bağlantısı, mülteci krizi ve terörle mücadele hakkında konuştu.

Necmi Ali, ”AB ve Türkiye’nin bazı açılardan farklılık gösteren kendi güvenlik anlayışları olmasına rağmen, genel durumun daha da iyileştirilmesi için temel olabilecek daha birçok ortak nokta vardır” diye belirtti. AP Milletvekili, “Türkiye, AB-Türkiye Ortaklık ve İşbirliği Anlaşması ve Mültecilere Yardım Mekanizması sayesinde mülteci akışını durdurmaya büyük katkı sağlamıştır. Mekanizmanın amacı 2016-2017 döneminde 3 milyar avro sağlanmasıydı, şimdi ise mali yardımın benzer miktardaki ikinci dilimi sağlanmak üzeredir. Bu mekanizma kapsamında Türkiye devletine değil, mültecilere destek için insani yardım kuruluşları tarafından yürütülen Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan projelere maddi destek verildiği vurgulanmalıdır” diye belirtti. Mekanizmanın sonuçları gözle görülür şekilde hissedilmektedir, bununla birlikte Türk devletinin anlaşmanın bir kısmını yerine getirme konusundaki muazzam gayretleri de takdir edilmektedir. Bir Güneydoğu Avrupa ülkesinin temsilcisi olarak, Birliğin dış sınırlarının korunmasını olumlu değerlendirdiğimizi ifade etmek istiyorum ki bu da mülteci akınını büyük ölçüde azaltmaya yardımcı oluyor” diye vurguladı.

Necmi Ali, konuşmasının sonunda stratejik olarak düşünmek ve bu önemli ortaklığın gereksiz engellerden dolayı durdurmasına izin verilmeyecek şekilde her iki tarafa da gelecekte güçlü ve verimli bir işbirliği diledi.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar