Nasrettin Hoca’nın mezarının, doğduğu yer olan ve bir hicvinde ‘Dünyanın merkezi burasıdır’ dediği Eskişehir’in Sivrihisar İlçesinde olduğu tespit edildi.

nasreddin-hocaTürk Dünyasında büyük heyecan uyandıran bulguya, Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erol Altınsapan ile Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Mahur Tulum’un bir süredir yürüttükleri çalışmalar sonucunda ulaşıldı.

Sivrihisar’da yaklaşık 50 yıl önce belediyenin inşaatı nedeniyle taşınan eski mezarlıktan çıkan tarihi eserler ile birlikte mezar taşı ve taş sandukalar, Sivrihisar aşığı Avukat Orhan Keskin’in girişimleri ile Ulucami Kütüphanesinde muhafaza altına alınmıştı.

Burada Yatan Kişi Şemseddin Oğlu Nasrettin Hoca’dır

O süreçte taşı okuyan ilk kişilerin bunun Nasrettin Hoca’nın oğlu Ömer’e ait olduğunu söylediklerini belirten Prof. Dr. Altınsapan, “Doç. Dr. Tulum, taş sandukanın bendeki eski fotoğraflarına bakmak istedi. Uzun emeğin ardından taş sandukanın üzerindeki kitabenin Nasrettin Hoca’ya ait olduğunu tespit etti. Sivrihisar’ın Hortu Köyünde doğa Nasrettin Hoca’nın mezarının nerede olduğu konusundaki tarihsel belirsizlik sona erdi” dedi.

Doç. Dr. Tulum ise Eskişehir’in Türk Dünyası Kültür Başkenti olduğu bir dönemde taş sandukanın keşfedilmesinin önemine dikkat çekerken, “Mezarda ‘Burada yatan kişi Şemseddin oğlu Nasrettin Hoca’dır’ yazısı okunuyor. Taş sanduka, Selçuklu dönemi mimari tarzını bize açıkça gösteriyor” şeklinde konuştu.

Uzunluğu 159, genişliği 34, yüksekliği 38 santimetre olan taş sanduka, Eskişehir Müzesi Müdür Yardımcısı Baykal Aydınbek ve arkeolog Bülent Okta tarafından sağlam olarak Sivrihisar Belediye Başkanı Fikret Arslan’a tutanakla teslim edildi.

Reklamlar