NOVA TV’nin “Merhaba Bulgaristan” programına konuk olan Milli Gelir Ajansı (NAP) Sözcüsü Rosen Bıçvarov, “Kayıt dışı ekonomi azalıyor ve vergi tahsilatının verimliliği artıyor” diye kaydetti. Bıçvarov, son vergi raporuna göre 2000-2017 döneminde devletin ödenmemiş katma değer vergisinden (KDV) 5,8 milyar leva kaybettiğini söyledi.
Bu süre zarfında revizyonlar, idari para cezaları ve açığa çıkarılan vergi ihlalleri neticesinde KVD’den elde edilen toplam gelir 16,2 milyar levadır. Bu paranın yaklaşık 5,4 milyar levası tahsil edilemez hale gelmiştir, ya da toplanması zordur. Devletin, 400 milyon levalık başka bir borcunu alabilmesi için hala kontrol ve revizyonlar devam ediyor.

Bıçvarov, “Bu tutarın hiçbir kısmı iptal edilmedi. Soru şu ki, bu borcu toplama olasılığı hangi derecededir? “diye izah etti.

2000-2017 dönemi için NAP’ın vergilerden 197 milyarı aşkın leva topladığını belirten Bıçvarov, “Son 3 yıl içinde vergi gelirlerinde 5,1 milyar leva artış var. Vergi gelirleri, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) büyüme oranına göre neredeyse iki kat daha hızlı artıyor” dedi.

NAP Sözcüsü, bunun kayıt dışı ekonomi boyutunun azaldığının ve gelir tahsilatının verimliliğinin arttığının bir göstergesi olduğunu söyledi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar