Başbakan Boyko Borisov, bugünkü Avrupa Birliği (AB) Konseyi toplantısından sonra Brüksel’de gazetecilere verdiği demeçte şöyle konuştu: ”AB ve Türkiye liderleri arasında Varna’da yapılacak toplantının amacı, Birliğin dış sınırını garanti altına almak – AB’nin Türkiye’ye mülteci anlaşması çerçevesinde mali yardımın ikinci dilim ödeneğini yapacağını teyit etmek ve bu 3,5 milyon göçmenin Türkiye’de kalmasını sağlamaktır”. Dün akşamki çalışma oturumunda tüm ülkelerin diyalog kanallarını sürdürmeye istekli olduklarını belirtti. Başbakan, “Çok zor bir görüşme olacağı görünüyor, çünkü ilişkiler son derece kötüleşti. Bu, Bulgaristan için büyük bir sorumluluk – bize büyük güven veriliyor ve aynı zamanda büyük beklentiler var” diye özetledi

Borisov, “Çok az açık iletişim kanalımız var ve daha fazla akılla ve sorumlulukla hareket etmemizi istiyorum” dedi. Başbakan, şimdiki zamanı, net bölünme çizgileri ve iki küresel oyuncunun olduğu “Soğuk Savaş’tan daha ağır” olarak nitelendirdi.

Borisov, şunları kaydetti: “Şu anda dünyanın barışçıl gelişimi için iyimser değilim. Diplomatların yoğun olarak geri çağırıldığı bir zamanın daha fazla barış, huzur ve anlayışa yol açması olası değildir”.

Borisov, Avrupa Konseyi toplantısında İngiltere Başbakanı Theresa May’ın eski Rus çifte ajan Sergey Skripal suikastının arkasında Rusya’nın bulunduğu olasılığının yüksek olduğu yönündeki ifadeleri dışında bunun kanıtlanmasını istediğini belirtti.

Borisov,” Hepimiz İngiltere’ye inanıyoruz, ama aynı zamanda bu konularda görüşümüze de değindim, Saddam Hüseyin’e karşı kimyasal silah kullanımıyla ilgili iddiaları da hatırlattım- Tony Blair daha sonra özür diledi, ama iş işten geçmişti” dedi.

Borisov’un ifadelerine göre Avrupalı liderlerin AB’nin Rusya Federasyonu büyükelçisini istişareler için geri çekme kararı, İngiltere ve Avrupa Birliği’nin Brexit’e rağmen bir bütün olduğunu, birbiriyle bağlantılı olduklarını, birbirlerini karşılıklı olarak desteklediklerini ve koruduklarını göstermektedir.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar