bulgaristan

Mudanya Gazeteciler Derneği’nin Bulgar Gazeteciler Birliği ile ortaklaşa yürüttüğü  “Yerel Medyanın AB ile Uyumu” adlı Sivil Toplum Diyalogu Medya Hibe Projesi, iki ülke gazetecilerini Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da buluşturdu.  Bir haftalık programda, yerel gazeteciler, medya kuruluşları ve devlet kurumlarına ziyaretlerde bulundu.

Türkiye ve AB arasındaki Sivil Toplum Diyalogu Medya Hibe Programı kapsamında Mudanya Gazeteciler Derneği’nin koordinatörlüğünde yürütülen “Yerel Medyanın AB ile Uyumu” projesi için 45 kişilik grup, Bulgaristan’a gitti. Aralarında dernek üyelerini yanı sıra Bursa yerel medyası ile sivil toplum temsilcileri ve siyasilerden de katılım sağladığı ziyaretler, Bulgar Gazeteciler Birliği Başkanı Snezhana Todorova’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

OSMANLI ARŞİVLERİNE YOĞUN İLGİ

İlk olarak Sofya Valisi Veselin Penev ve ekibiyle görüşen Bursalı gazeteciler, Sofya’nın Avrupa Birliği 2014-2020 Programı çerçevesinde stratejik öncelikleri hakkında bilgi aldı. Bulgaristan’ın en büyük kütüphanesi olan Ulusal Kütüphanesi’nde, 1931 yılında Türkiye’nin Bulgaristan’a hurda kâğıt olarak sattığı 1 milyon Osmanlıca belgenin saklandığı Osmanlı arşivini yakından görme imkânına sahip olan heyet, Arşiv Müdürü Prof. Stoyanka Kenderova’dan Osmanlı Arşivi bölümünün çalışmaları ile eski eserler ve 1993 yılından bu yana Türkiye ile yapılan işbirliği konularında bilgilendirildi.

MEDYA ZİYARETLERİ

Türk heyeti, Bulgaristan’da en büyük tirajlara sahip gazetelerden biri olan “Standart” gazetesi baş editörü Slavka Bozukova ile de yaptığı görüşmelerde, Bulgar medyasının çalışmalarını yakından tanıma fırsatı buldu. Bulgaristan’da yazılı medyanın kurucusu sayılan Konstantin Fotinov’un Samakov’taki müzeye dönüştürülen evini de ziyaret eden heyet, Samakov Belediyesi’nde ağırlandıktan sonra yerel gazete “Priyatel” (Dost) gazetesindeki meslektaşlarıyla bir araya geldiler. Bulgaristan Ulusal Televizyonu BNT1’in Türkçe haberler ekibi ve Bulgaristan Ulusal Radyosu’nun ekibiyle de buluşan heyet, çevre gezilerinde de Bulgaristan’ın ünlü kayak merkezi Borovets ile de Bursa’nın ünlü Uludağ’ı ile kıyaslama fırsatı buldu.

PARLAMENTOYA BURSA ÇIKARMASI

Sofya’da Metropoliten Genel Müdürü Stoyan Bratoev ile görüşüp yeraltı metrosunun AB desteğiyle yaptıkları çalışmaları ve yeni hatları hakkında bilgi sahibi olan yerel gazeteciler, Bulgaristan Parlamentosu’nu da Bölgesel Kalkınma ve İmar Komisyonu Başkanı Nayden Zelenogorski tarafından kabul edildi. Komisyonda yer alan parlamentoda temsili 8 parti milletvekilleri tarafından büyük ilgi gören heyet, Plovdiv’de de Gazeteciler Derneği Başkanı Georgi Naydenov tarafından hazırlanan programla ağırlandı.

DİYALOG PROJESİ SOFYA’DA TANITILDI

Programın son günü yerel medyanın yanı sıra yerel yönetim temsilcilerinin de katıldığı etkinlikte AB ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen Sivil Toplum Diyalogu Yerel Medyanın AB ile Uyumu projesinin tanıtımı gerçekleşti. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı Bursa’nın tanıtım filmi ile başlayan toplantıda, projenin amaç, faaliyet ve sonuçlarına ilişkin detaylarını Mudanya Gazeteciler Derneği Başkanı Yavuz Gerçekçi anlattı. Gerçekçi, projenin, AB üyesi olmanın olumlu sonuçlarını paylaşmak adına Avrupa ve Türkiye’deki medya sektörünün çalışmaları, AB’nin sektöre katkısı ve medya aktörlerinin kariyer gelişimine katkı sunmayı amaçladığını ifade etti. Bu konuda Bulgaristan ve İngiltere’ye kültürel ve mesleki ziyaretler yapılacağını belirten Gerçekçi, sonuçların, Mudanya’nın yanı sıra Bulgaristan göçmenlerinin yoğun yaşadığı Bursa’nın Karacabey, Yenişehir, Orhangazi, İznik ve Gemlik ilçelerine yapılacak ziyaretlerde meslektaşlarıyla paylaşılacağını söyledi.  Gerçekçi, projenin iştirakçisi Mudanya Turizm Otelciler Birliği Derneği Başkanı Akın Esgin başta olmak üzere Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zola ve Marmarabirlik 150 Sayılı Kooperatifi Başkanı Ali Yıldız’a desteklerinden ötürü teşekkür etti.

BELGESEL FİLMİN STARTI VERİLDİ

Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin de destek verdiği etkinlikte, geleneksel Türk gölge oyunu olan Hacivat ve Karagöz’ün kıyafetleriyle Türkçe-Bulgarca dillerinde sahneye uyarlanması misafirler tarafından büyük ilgi gördü.  Yerel Medyanın AB ile Uyumu adlı projenin koordinatörü Hüseyin Türker ise, Türkiye’deki yerel medyayı güçlü kılmak adına Bulgaristan’daki medyayla tanışmaktan dolayı memnuniyetini dile getirirken, 15 ay sürecek proje kapsamında Bulgaristan’ın AB öncesi ve sonrasındaki değişimlerini yansıtacak bir belgesel filmin de ülkedeki yerel gazetelerin arşivleri aracılığıyla ortaya çıkacağını söyledi.

“BU PROJE GÜZEL İLİŞKİLERİN BİR BAŞLANGICI…”

Bulgar Gazeteciler Birliği Başkanı Snezhana Todorova, Türk meslektaşlarının kazandığı projenin önemine dikkati çekerek, meslektaşlarının Bulgaristan’ı ve özellikle de kendilerini seçmelerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Dernekler olarak ikili ilişkilerin kalkınması yolunda çalışılması gerektiğini ifade eden Todorova, “Çünkü ülkemizde yüzlerce yıl boyunca iyi komşu olarak geçindiğimiz Türk azınlığı mevcut. Son derece genç bir gazeteciler derneği ile 170 yıllık bir gazeteciler derneğinin işbirliğinin güzel ilişkiler bir başlangıcı olduğuna inanıyoruz” diye konuştu. Bulgaristan’ın 170 yıllık sivil toplum örgütü olduklarının altını çizen Todorova, Bulgar Gazeteciler Birliği’nin Balkan ve Karadeniz ülkeleri ile işbirliğine büyük önem verdiğini, Mayıs ayı içerisinden de AB’ye üye ülkelerin katılım sağlayacağı Varna’da gerçekleştirilecek etkinliğe henüz AB’ye üye olmasa da Türkiye’den de Mudanya Gazeteciler Derneği’nin davet edileceğini söyledi.

 

Reklamlar