BGSAM

Tarih: 09 Şubat 2017

 

Osman Oktay

Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP), iktidara dönmek istiyorsa,  Ahmet Doğan’a mecburdur ve ondan bağımlıdır.

Cumhurbaşkanı Radev, atadığı geçici hükümetle kulislere katılmış oldu.

Cumhurbaşkanı Radev’in 3 Mart 2017 resmikabulünde Batı Büyük Elçileri neyi kutlayacak?

 

Söyleşi:

 

Soru: Sayın Oktay,  Sorumluluk, Tolerans ve Özgürlük için Demokratlar (DOST) partisi ile Halkın Şeref ve Demokrasi Partisi  (HŞDP) arasında kurulan “saraysız demokrasi” ortaklığını nasıl değerlendiriyorsunuz? Hak ve Özgürlükler Partisi (HÖH) devlet içinde bir parti kurumumuydu?

 

Cevap: Ben 15 yıldan beri “Doğan Modeli”ni anlatıyorum. Şimdi bu modele “Saray Modeli” dediler. Bulgar kamuoyu ise bu modele (Koy) /Kim/ dedi. Ne yazık ki, yukarıda adı geçen DOST partisinin lideri Lütfü Mestan ile HŞDP lideri Kasım Dal, çok safdil partililer olduklarından dolayı, HÖH partisi için yıllarca çalıştılar. 2001 yılında HÖH-DPS ve Ahmet Doğan Bulgaristan’da en güçlü model haline gelmişlerdi. İkisi (KoyKim) modeli için çalıştılar. Perde ardı (Kulis) modele hizmet verirken, kulisteki istenmeyenler oldular. Ben HÖH Genel Başkanı Lütfi Mestan ile Kasim Dal’ın – HŞDP – ile yakınlaşıp birlik kuracağına inanıyordum. Oldu. Seçimlere DOST Birliği olarak birlikte gidecekler. Yıllar önce benimle birlikte Ahmet Doğan’la birlikte Kasım Dalı da reddedenlerin, Bulgaristan’da Müslüman azınlığı Bulgar mafyasının çıkarları için kullanan  “Doğan” ve HÖH-DPS olayına karşı konuşan diğer temsilcilerle birlikte bana ve benim gibi düşünenlere şükran borçlu olduklarını belirtmek isterim.

Soru:  Doğan oluşumuyla ortaklık kurmak isteyen partiler var mıdır bugün?

Cevap: Ahmet Doğan kulisiyle dokunma noktası olmayan politik formasyon yok. Bu iletişimden Doğan’ın ünlenen  “ben yöneticileri yönetenim” ifadesi doğdu.

Bu yeni değim, Doğan’ı iletişim ortamında izole etti. Doğan da Saray’daki gizemli oyuncu rolünü seçti. Bulgaristan politik partileri HÖH-DPS sahasında oynamam istemiyorlar. Her zaman Doğan’ın kulis lehinde bir şey çevireceğinden çekiniyorlar. Hak ve Özgürlükler Hareketi (DPS) partisinin gelişmesinde en büyük hizmeti veren Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) oldu. HÖH-DPS partisi daha kurulduğu gün, komünist rejimin 1944’ten sonra işlediği tüm cinayetleri, bu arada isimlerin değiştirilmesi döneminde, toplama kamplarında, hapishanelerde sosyalist düzenin işlediği cinayetlerin hepsini gizlemek için bir paravan haline getirildi. 1991’de başlayan BSP-DPS işbirliği sonucu, Bulgaristan Sosyalist Partisi Doğan’ı işlediği cinayetlerini haklı gösterme aracı haline getirdi ve kullandı. Bulgaristan Komünist Partisi’nin kimliğini (huyunu olduğu gibi alıp yalnız adını değiştirip başka hiçbir değişiklik yapmadan üstlenen (BSP),  27 yıldan beri Doğan’ı ve DPS’yi iktidar yolunda koltuk değneği olarak kullandı. Ben bugün “Pozitano -20” den (Sofya’da BSP Merkezi) yükselen, “biz HÖH-DPS ile ortak iktidarda bulunmaktan alacağımız dersi aldık” gibi seslere adeta şaşıyorum. Şu 27 yılda sosyalistler koltuk değneğiyle yürümeye alıştılar, HÖH’ süz olamazlar. Bu bakıma, sosyalistler, gerçekten iktidara dönmek istiyorlarsa Doğan’sız (DPS) yapamazlar, ona mecburdurlar ve bundan böyle koltuk değneksiz ileri tek adım atamazlar. BSP, Doğan Modeli’ne ayak uydurmak zorundadır. Son günlerde DOST ile HŞDP’nin uzlaşma yolunda buluşup “DOST Birliği” kurması, Bulgaristan Türklerinin yeni seçenek (alternatif) aradıklarına işarettir. Onlar bu işbirliğini memleket çapında yayabilirse ve bu çalışmalarında imamların etkisinden faydalanmayı da başarabilirlerse, Ahmet Doğan’a çok ciddi bir darbe indirebilirler.

Soru: DOST Birliği’ni Tayyib ERDOĞAN’la bağımlı olmakla itham ediyorlar. Türkiye DOSAT- HŞDP ortaklığına müdahalede bulunur mu?

Cevap: Erdoğan iktidara geldikten sonra, HÖH-DPS partisi Türkiye’deki göçmen örgütlerinden güçlü destek aldı. HÖH’e 45 ile 90 bin arasında oy geldi. O zaman, sözünü ettiğimiz kulis için tehlike doğuran bir sonuç yoktu. Doğan memnundu. Ellerini okşuyor ve Türkiye’den daha fazla oy toplama planları hayal ediyordu. Ankara HÖH’ü her konuda destekliyordu. Düşürülen Rus askeri uçağı olayından sonra Doğan ile Mestan arasında gerginlik belirdi. Doğan Putin’in arkasına durdu. Türkiye’yi desteklemedi. Ankara HÖH’ten el çekti. Bu olay DPS içinde gerginlik yarattı. Ankara, Doğan dışında başka bir destek aradı ve seçti.

Soru: BSP ile HÖH’ü birbirine diken Rusya’mıdır?

Cevap:  Şu dönem Bulgaristan’da Rus yandaşı kanat konusunda tartışmalar devam ediyor. Öte yandan Moskova’da, Putin’i zorlamaya çalışan oligarşi ve ekonomik güç, yani eski KGB şefi Evgeni Primakov tarafından oluşturulan “kanat” sorunlar yaşatıyor. Reşetnikov ile Kornelya Ninova (BSP lideri) arasındaki uyumsuzluk bu noktadan fışkırdı. Bu, ciddi bir sorundur. Rusya Cumhurbaşkanı’nın Bulgaristan işlerini yürüten idareciler arasında değişiklikler yapılması bekleniyor. Rusya, Bulgaristan konusunda Putin’e şimdiye kadar hizmet sunan amirler hayal kırıklığına uğradı. Klemlin gözünden düşenlerden biri de Ahmet Doğan’dır. Bulgaristan’da adlarına “Rusofil” dediklerimizin hepsi, Putin’e değil, Primakov’un etki planı planlarına hizmet veriyor. Gelişmeler ülkemizdeki Moskova – Putin etkisinde bulunanlar arasında uzlaşmazlık doğurabilir. Bizde bu iki kanat arasında çatışma belirmesi muhtemeldir. Putin’in Rusya Büyük Elçilik görevlilerini bizden çekmesi tesadüf değildir.

Soru: Doğan’ı Bulgar Ulusal Koruma Amirliği’ne (NCO) gece gündüz korutan  Kremlin’in hatırı mıdır?

Cevap: Şimdiki geçici seçim hükümeti dışındaki politik formasyonlar Doğan Modeli dışında bir hükümet kurmak için göreve davet edilmiş olsalardı, bu Modelden uzaklaşma iradesi gösterebilinirdi. Devlet koruması “Doğan”a bundan sonra “devlet için değerli olan” gözüyle bakamaz. Geçen halk meclisi görev süresinde,  Ulusal Koruma Amirliği (NSO) yasasının kabul edilmiş olmasına karşın, devlet için değer arz eden vatandaşların korunması gereğine dayandılar. Devletin kolluk kuvvetleri için ilgi uyandıran ve değer sunan neyi var ki Doğan’ın?  Doğan (Koy? – Kim?) kadrolarına rehberlik eden ve Saray’da dönen gizli oyunlarda krupiyelik eden biridir. Oyuncular ise önemli yargıçlar, yargı sisteminde anahtar konumda olan kişiler ve Yüksek Yargı Konseyi vb kişilerdir.

Soru:  Siz “Koy? – Kim?” Modelinden söz ediyorsunuz. Delyan Peevski’nin devlet içindeki rolü azalmadı mı?

Cevap: Bulgaristan’da ün yapmış olan Peevski, İskrov ve Tsvetan Vasilev gibi kişiler “Koy? – “Kim?”) sistemine hizmet veren aracılardır. Bulgaristan vatandaşları bu kişilerin hesabının görülmesini isteseler de bu asla olmayacaktır. Çünkü bu kişiler aynı kulis ardı modelde rol alıyorlar.

Soru: Yani geçici kabinede eski başbakanlardan “Plamen Oreşarski ve Sergey Stanişev’in adamları var” diyorlar. Siz de geçmişin geçici hükümette  “hayaletlerini” görebiliyor musunuz?

Cevap: Değişiklikler yapacağım çağrılarıyla yeni seçilen Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in çok büyük sorumlulukları olduğunu görebildik. Sağ orta ve sol siyaset alanından seçmenler onu görev başına getirdi. İstenmeyen Doğan Modeli ile o başa çıkmak zorundadır. Radev, geçici seçim hükümetini açıkladığı an insanları hayat kırıklığına uğrattı. Devlet düzeyinde hizmet sunan, HÖH ve II. Semeon partisinden eski aracılar yeniden göreve çağrıldı. Radev beklentilere yanıt getireceğine ve olumsuz gelişmelere “Dur!” deyeceğine, onları göreve atadı. Cumhurbaşkanı, atadığı kabine ile kulis aracılığına örülmüş oldu.

Soru: Başbakan Ognyan Gercikov, geçici hükümet yöneticisi olarak  kimseyi görevden almayacağını söylemişti. Şerefli seçim yapabilmek için o hemen 13 Valiyi görevden uzaklaştırdı. Bu, Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları ile referandumun yanlış olduğu anlamına gelir mi?

Cevap: Yukarıda anlattığım kulise boyun eğmemiş olan herhangi bir siyasi formasyon yok deyebilirim. Eski Parlamento Başkanı ve Banda kayyumu olan başbakan Ognyan Gercikov’un ne yaptığının farkındadır. Bakanların ardındaki kişiler  “üçlü hükümet” ve Plamen Oreşarski hükümeti vaktindendir. HÖH-DPS partisi ile BSP atasındaki uzlaşma kapısı Semeyon Sakskoburggotski’nin memlekete dönmesiyle ve baştan aşağı sahte bir proje olan İkinci Semeyon Ulusal Hareketi (NDSV) partisinin 2001’de kurulmasıyla başladı. Biz Ahmet Doğanla tam o zaman ayrıldık. Ben kendine ithamda bulundum. Bu da bizim siyaset alanında işbirliğimizi noktaladı. O zaman ona, HÖH-DPS ile Çarın mafya lehinde ortak kabine kurduğunu söylemiştim.  2001 yılından sonra görev başına gelen kadrolardan her biri kulislerin aracısı olan ve oligarşi tarafından seçilen kişilerdir. Bu şemanın dışına çıktığında İliya Pavlov, Emil Külev, Kosyo Samakovski, Doktor, VİTS – 1 ve VİTS – 2 kadroları gibi yok olmaya mahkûmsun.  2001 yılında onların idaresinde ve daha sonraki yıllarda, o kadar büyük sayıda insan öldürüldü ki…

Soru: Devlette yeni oligarşinin aracıları kimlerdir?

Cevap: Gizli polis “DS” milyonerleri insanların devlet aygıtına bağımlılığından kaynaklanan ilişkilerle idare etmeye devam ediyorlar. Banka soygunları, kredi milyonerleri, yol ortasında öldürülen kişilerin dosyaları önlerinde ve açık durmaya devam ediyor. Yargıç Çenalova sorunu denizde bir damladır. Onun gibi büyük sayıda başka yargıç var.

Soru: Geçiş Dönemi delillerinin gizlenmesinden kimin yararı var?

Cevap: Ben, 1990’ların sorunlarını anlattığım kitabımda bu konuyu işledim. Devletteki ipleri çekilen ve kendilerine para verilen adamları anlattım. Moskova’da artık bizimle ilgili çalışan 2 merkez var. KGB’nin eski şefi Primakov ipe takılan kişilerden kendi çıkarları için yararlanıyor. Putin ve adamları Bulgaristan’daki adamlarının açığa çıkmasından rahatsızdır. Georgi Parvanov, Volen Siderov ve Ahmet Doğan artık gün ışığındadır. Bir NATO ülkesi olan Bulgaristan’da Rusya taraftarlığı körüklenmesinden kamuoyu rahatsızdır.

Soru: Putin’e karşı savaş yürütülüyor. Onun konumu nedir?

Cevap:    Vladimir Putin, Bulgaristan toplumuna ve komşularımıza direk etkide bulunarak Balkanları yönlendirmeye çalışıyor. O bizi Avrupa Birliği içinde kullanmak istiyor.

Soru: Hak ve Özgürlük Hareketi Birleşik Demokratik Güçlerden (ODS) bir parçaydı? Sağ kanattaki sürekli üremeyi nasıl açıklayabilirsiniz? Art arda  “mavi” formasyonlar kuruluyor. Bu işin sonu nereye varır?

Cevap: Birleşik Demokratik Güçler Birliği (ODS) modelinde bir etnik parti olarak HÖH partisi eriyip kendini bir Bulgar formasyon olarak kaydettirecekti. Bu gelişme, 2 binden fazla HÖH temel kadrosunun partiden atılmasına yol açtı. Bunun sonucunda, azınlıklardan devamlı zorlanan izole edilmiş GETTOLARA hapsedilmiş mahkûmlar gibi yaşamaya zorlayan, bir mafya Modeli olan “Koy? – Kim?” Modeli ortaya çıktı. 10 Kasım 1989 hürriyetleri 27 yıldan sonra Bulgar Müslümanlarını hala bulmadı. Ben Kasim Dal ile Lütfi Mestan’dan halka bir seçenek sunmalarını bekliyorum.

Soru: Neden bu kadar çok sağ parti ürüyor? Bu gidiş sağ kanadı kırıp dökmüyor mu? Sağ seçmenin kafasını karıştırmıyor mu?

Cevap: 27 yılda sağcı güçler birçok sancı geçirdi. Bulgaristan’da kulis ardına kulak vermeden sağ tasarım geliştirilemez. İnsanlar deli divane oldu. Daha yaşlı kesimden Todor Jivkov dönemini özlemiş olanlar var. Sağ kanat güçlerinin parçalanmasına örnekse Reformcu Blok oldu. Parti liderleri bakan koltuğuna oturunca ne kadar sağcı oldukları şakıdı. Reformcular koltuk kapmak için herkesi ele verdiler. Radan Kınev idareden ayrıldı. Muhalefete geçti, fakat muhalefetin diğer önemli faktörü “İvan Kostov “dur durduğun yerde” diyor.  Bakan Yardımcıları koltuklarında kaldılar, çünkü laboratuar çalışıyor. Seçmenler bu yanlış eylemleri cezalandırıyor. Bunun sonucunda ise, reformları yapacak olan, asil sağcılar dağılacaklar ve meydanları boşaltacaklardır.

Soru: Güçlü Bulgaristan Hareketi (DSB) den çekilen İvan Kostov, siyasette önemli bir isim olmaya devam ediyor mu?

Cevap: Şimdi bir şey modern oldu. Ahmet Doğan’ın çekilmesinden sonra herkes “fahri başkan” olmaya başladı. Parvanov da,  Kostov da hepsi “fahri başkan”. Onlar perde ardındaki adamlarıyla kulislerdeki durumu, formasyonların siyasi davranışlarını kontrol ediyorlar.

Soru: Düne kadar birbirlerinin yüzüne bakmayan (21. yy başkanı) Tatyana Donçeva ile (ABV liderlerinden) Rumen Petkov partner oldular. Bu sol kanatta neye işaret ediyor?

Cevap: Bu iş de soldaki gibi. Toplumun beğenmediği Petar Stoyanov’a benziyorlar. Emekli maaşlarını alıp yan geleceklerine, siyaset iplerini çekmeye çalışıyorlar. Georgi Parvanov’un “ABV” partisini kurmasına ne gerek vardı? Böylece Stoyanov ve Parvanov kendi otobiyografilerini olduğu gibi, cumhurbaşkanı kurumunun nüfusunu yok ediyorlar. İnsanlar Rumen Radev’i siyaset mutfağından olmadığı için desteklediler. Bulgaristan vatandaşları, onları 800 gün gibi kısa sürede cennet yaşatacak programlara bağlanıveriyor. Çar dışardan geldiğinden dolayı, bağımlı olmadığını düşünülmüştü. Ondan önce, devleti çekip çevirir umuduyla İvan Kostova tam destek aldı. Fakat sorunları yıllarca çözülmeyen Bulgar vatandaşları vakti geldiğinde ceza kesmeyi de biliyor. Boyko Borisov’a kötüleri cezalandırması için 2 defa şans veren seçmenin bu tavır, halen ona durumu yeniden değerlendirme olanağı sundu. Ondan istediğim, seçmenlerini neyle gücendirdiğini düşünüp bulması ve olayların Romanya boyutuna tırmanmasını önlemesidir. Bakıyorum da, seçim kampanyasına, oy pazarına çıkanlar, Çingene pazarında gibi bol keseden vaat ediyorlar. Bu vaatlerle Bulgar seçmeni aldatmak zor olur. Aydınlarınsa ancak tepkisi ve öfkesi artar.

Soru:  Georgi Parvanov  Vladimir Putin’i 3 Mart’ta Bulgaristan’a davet etti. Onun 3 Mart törenleri için Bulgaristan’da ne işi olabilir?

Cevap: Vladimir Putin’i kendi çıkarları için bir daha kullanmak istiyorlar. Bu işler Rusya Cumhurbaşkanı’nın canını sıkmaz mı? Putin’in Bulgaristan’daki etkinlikleri ile onun ülkemizdeki nüfusunun gün ışığına çıkarılmasına gerek yok. Rus makamları açıklanmadan, gizlice görür işlerini. Todor Jivkov Bulgaristan’ı Sovyetler Birliği’nin 16. Cumhuriyeti yapmak istediği vakit bile, Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi’nin planlarında Bulgaristan’ı Avrupa’da istikrar bozucu ülke olarak kullanmak varmış. Bizdekilerden birisi tutuklansa bile, Rusya’nın bu işle ilişkisi yokmuş gibi olmalıymış. Onlar böyle çalışır ve bu yöntemle çalışmaya devam ediyorlar. Biz sıcak patatesleri ocaktan çıkarmak için maşa olarak kullanılıyoruz. Bugünkü ödevimiz de budur. Bulgaristan, Ahmet Doğan’ın, Siderov’un, Pırcanov’un, Dimitır İvanov’un vb. isimleri işitilmeden Avrupa Birliği’nde Troya Atı olarak kullanılmak isteniyor. İsimlerini saydıklarım sır saklayamadılar. Parvanov’un Moskova’ya uzanan ipleri ortaya çıktı. Artık onunla kimse konuşmak bile istemiyor. Bu şahıslar seçmenlerle görüşmelerinde Rusofil hisleri sömürüyor. Bulgaristan’ın Balkanlarda anahtar konumlu bir devlet olduğu dönemde, ne Rusya ne de Washington, Parvanov’un yaptığı gibi, Bulgaristan’daki adamlarının kim olduğunun açıklanmasını istemezler. NATO kurmaylarındaki Rus ajanlarının parmakla gösterilmesini kimse istemez. San Stefano Barış Antlaşmasının imzalandığı 3 Mart 1878 tarihi Bulgaristan’ın kurtuluşu için olmuş olan en iyi şey değildir. Tarihimizde, Bulgaristan’ın bağımsızlığının savunulduğu 6 ve 22 Eylül gibi kutsal günler vardır 3 Mart her yıl bize Moskova önünde diz çöktürüyor.  Ve bütün dünyaya bizim Moskova’nın maşası olduğunu gösteriyor. Batı ülkeleri Büyük Elçileri’nin 3 Mart günü Cumhurbaşkanın verdiği resmikabule gittiğini düşünür müsünüz! Kutlanan nedir? Kutlanacak olan kişi kimdir? Putin’in hazır bulunduğu bir ortam: Bulgarlar ve Ruslar.

Faktor. bg

Reklamlar