BGSAM

Tarih: 11 Şubat 2017                          

26 Mart 2017 erken genel seçimlerine giderken 13 siyasi parti ve gruplaşma kaydını yaptırdı. Seçim programları seçmenin dikkatine sunulmaya başladı. 2009’dan beri Bulgaristan’da en büyük siyasi formasyon olan Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşları, kısa adı (GERB) partisi SEÇİM PROGRAMINI açıkladı. 50 sayfalık olan ve değişik yayınlarla kamuoyuna ve farklı seçmen katmanlarına sunulan program, tamamen politik nitelikli olup, 2008 ve 2014 seçimlerinde yayınlanan SİYASİ PROGRAMLARDAN temel nitelikleri itibarıyla kökten farklıdır.

Bilindiği üzere 2007’de kurulan GERB partisi 2009 ve 2013 yılları arasında ve ikinci dönem de 2017 2016 yılları arasında Bulgaristan’ı yönetmişti. Her iki dönemde de Başbakan olan Parti Genel Başkanı Boyko Borisov, 15 Kasım 2016’da istifa etti ve parlamentonun da tatil edilmesiyle 26 Mart 2017 seçimlerine yol açtı.  Bu seçimlere Bulgaristan Müslüman Türkleri ilk kez sol kanatta Hak ve Özgürlük Partisi (DPS) ve sağ kanatta  “DOST Birliği” siyasi oluşumuyla katılacak.  HÖH partisi seçime bu defa da tek başına girerken, “DOST – Birliği”  Sorumluluk, Tolerans ve Çzgürlükler için Demokrasi (DOST) partisi ve Halkın Şeref ve Demokrasi Partisi (HŞDP) birleşiminden oluşuyor. Seçmen bu iki formasyonun seçim programlarını beklerken yayınlkanan 5o sayfalık GERB programı seçmene şunları sunuyor:

İlk olarak GERB Partisi  Büyük Halk Meclisi çağrılmasını; yeni ANAYASA hazırlanmasını ve milletvekillerinin DOKUNULMAZLIĞININ kaldırılması olmak üzere ÜÇ TEMEL İSTEK öne sürüyor.Bu üç madde programın özünü oluşturuyor.

Seçim toplantılarında tartışılması öngörülen programın uzman kişiler tarafından yapılacak önerilere açıktır. Program ilk kez, iç ve dış siyaset, sosyal ve kamu düzenini, güvenlik, maliye ve Avrupa Birliği fonlarının yönetimi, savunma, adalet, eğitim, sağlık, ekonomi, turizm, kültür ve çevre sağlığı ve spor gibi başlıklar altında toplanmıştır.

GERB’in seçim programı Bulgaristan’daki kamuoyu ve seçmen isteklerini temel almış ki,

6 Kasım 2016 halk oylaması (referandum) sonuçları çalışan bir demokratik araç olarak değerlendirmekte ve uygulanması için çalışma yürütüleceğine işaret ediliyor.

GERB partisi Bulgaristan’ın 2018 yılında SHENGEN  ve Avrupa Birliği Bölgesine girmeyi programına almış bulunuyor.

GERB Bulgaristan Ceza Kanununda değişikler yapılmasını öne sürerken, halen yürürlükte olan Ceza Kanunu’nun 1968’de kabul edildiğini ve o zamandan beri 102 değişiklik gördüğü, rüşvet, terörizm, bilgisayar üzerinden işlenen suçlar, para aklama, nüfus ticareti vb suçların ceza kapsamına alınması isteniyor.

Yerel ve bölgesel siyasette, Güney Batı kesimde,  “Struma” ana yolunun Blogoevgrad – Sandanski kesiminin tamamlanmasını, Kresna Boğazında “Jeleznitsa” tüneli açılmasını; Sofya – Kalotina ana yolu yapımına hız verilmesini; “Şipka” Tünelinin açılması; Ruse – Veliko Tırnovo ve Vidin Sofya “A” tipi geniş ana yol kurulması gibi tasarımlar da yer alıyor.

Bu programın gerçekleştirilmesi sürecinde GERB partisi ülkede asgari ücretin 650 leva (altı yüz elli), aylık ücret ortalamasının da 1 500 leva (bin beş yüz leva) olması öngörülmüştür.

Reklamlar