Ulusal Sigorta Enstitüsünden (NOİ) verilen bilgiye göre kurumun bölge şubeleri tarafından oluşturulan mobil ekipler, eylül ayında tekrar emekli olacak vatandaşlara 2019’un başından beri uygulanan yeni veya eski formüle göre hesaplanan daha uygun emekli maaş katsayısının seçimi konusunda yardımcı olmak için danışmanlık yapacaklar.

Bireysel katsayı, sigortalı emekli aylığı miktarının belirlenmesinde uygulanabilir bir unsurdur. Mobil ekiplerin, eylül ayında ilçe merkezlerini yerinde ziyaretlerine ilişkin zamanlama planları ağustos ayının sonuna kadar NOİ’nin bölge şubelerinde vatandaşlara danışmanlık yapılan yerlerde ilan edilecektir. Ayrıca NOİ’nin bölge şubelerinde ve başka yerleşim yerlerinde bu konuda vatandaşlara danışmanlık hizmetleri sunulmaya devam ediliyor.

Mayıs ayında yürütülen kampanya kapsamında emekli maaşına başvuran1500’den fazla kişiye daha uygun emekli maaş katsayısının hesaplanması konusunda danışmanlık hizmeti sunuldu. Vatandaşların danışmanlık hizmeti alabilmeleri için yetkililere 31 Aralık 1996 tarihine kadar ödedikleri toplam prim tutarlarına ilişkin bilginin yanı sıra son 15 yıl sigortalı çalışma süresi içinde 1 Ocak 1997 tarihinden önce kendi seçtiği art arda üç yıl için üzerinden prim tutarları ödenen brüt ücret veya gelire ilişkin 2 nolu bildirim form örneği sunmaları gerekir. 2 nolu bildirim formu, eski formüle göre emekli maaş katsayısının hesaplanması için gereklidir.

Yılın başından beri yaklaşık 52 000 kişi bireysel emeklilik başvurusunda bulundu, ancak belirlenen 4 aylık süre içerisinde onların bir kısmı hakkında hala karar bildirilmedi.

1 Ocak-3 Mayıs 2019 döneminde 31 Aralık 2018 tarihinden sonra emekli aylığı bağlanması için sigortalı emeklilik başvurusunda bulunanların yanı sıra 4 Mayıs 2019 tarihine kadar emekli aylığı bağlama kararı alınanlar da kendileri için daha uygun olan emekli maaş katsayısının hesaplanması hakkını bir kez kullanabilirler. Bu imkândan şimdiye kadar 2 200 kişi faydalandı.

NOİ’nin internet sitesi üzerinden sunduğu “Tahmini Emeklilik Miktarını Hesaplama” hizmeti, kurum tarafından verilen kişisel kimlik kodu (PIC) aracılığıyla bireysel kullanım için de erişilebilir durumdadır. 4 Mayıs’tan beri bu hizmetten yaklaşık 36 000 kişi yararlandı.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar