Stara Zagora (Eski Zağra) İl Mahkemesi, Başmüftülük tarafından şehirdeki Eski Camii’nin iadesi için açılan davanın bugünkü duruşmasını sahitlerin dinlenilmesi ve kanıt sunulması isteği yüzünden iptal etti. Bir sonraki duruşma 1 Kasım tarihine ertelendi.eski-zagra-camisi-muze-olsunMahkeme solununda dava sürerken milliyetçi NFSB, VMRO ve Ataka partisinin 100’den fazla üyesi mahkeme binasının önünde Eski Camii’nin Başmüftülüğe iade edilmememesi için gösteri yaptı.

Eski Zağra’da (Stara Zagora) ayakta kalan tek Osmanlı eseri olan ve Eski Cami olarak bilinen Hamza Bey Camii şehirde yaşayan müslümanların yıllardan beri burada ibadet etmek istemelerine rağmen müzeye çevrildi. Halihazırda ulusal öneme haiz kültür anıtı statüsünde bulunmaktadır.
1409 yılında inşa edilen cami komunizim döneminde uzun yıllar kapalı kaldı. Yeni kabul edilen Kültür mirasına dair kanuna göre, şehirde tek cami olduğundan dolayı müslümanların kullanımına/ibadet etmelerine verilmesi gerekiyordu ancak Başmüftülüğün birçok girişimlerine rağmen verilmedi.

Ajans Bg

Reklamlar