Bulgaristan’da 49. Halk Meclisi seçimleri sona erdi.

Nihai seçim sonuçlarının ilan edileceği son tarih  6 Nisan Perşembe günü.

Parlamento’da yer alacak ismler ise 9 Nisan Pazar gününe kadar ilan edilmeli.

Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Kameliya Neykova, seçim gününün sakin geçtiğini açıkladı.

Seçim günü esnasında 95 oylama makinesinde çözülemeyen arıza çıktı ve bu sandıklarda seçimler kağıt oy pusulası ile gerçekleşti.

Bulgaristan İçişleri Bakanlığı, seçim gününde kamu düzenine karşı ciddi ihlaller olmadı, diye belirtti.

BNR

BULTÜRK ANALİZİ

BULGARİSTAN’DA ERKEN GENEL SEÇİMLER YAPILDI.

Son iki yılı aşkın bir süredir BULGARİSTAN’IN yaşadığı siyasi kriz ve ülke genelinde yaşanan KAOS ve hükümet krizinden çıkmak için ilki 04 Nisan 2021olmak üzere 02 Nisan 2023 pazar (bugün) yapılan erken parlamento seçimleri dahil beşinci kere seçimler yapıldı.
04 Nisan 2021’de yapılan seçimlerde Türkiye’de yaşayan çifte vatandaşlık hakkına sahip Bulgaristan vatandaşlarının katılımı Türkiye genelinde kullanılan oy sayıları 18.000 civarındaydı. Bu seçimlerde BULTÜRK seçimlerde aktif görev almamış ve seçimlerin adalet ilkelerine aykırı olduğu için gereken desteği vermemişti.
Türkiye’de kullanılan 11 Temmuz 2021’de 30 bin civarına oy kullanılmış ve ardından 14 Kasım 2021’de yapılan ve yapılan görüşmeler ve verilen göreve uyan BULTÜRK’ünde aktif olarak çalıştığı seçimlerde Türkiye den katılım rekor sayılabilecek bir seviyeye ulaşarak 93.000 oy sayısına ulaşılmıştır.
Ülkede mevcut siyasi kriz, kaos ve hükümet kurulamaması nedeniyle,
02 Ekim 2022 tarihinde tekrar erken seçimlere gitme kararı alındı ve BULTÜRK bu seçimlerde maalesef yine saha dışında bırakılarak seçimlere gidilmiş sonuç maalesef yine hüsran sayılacak bir katılım sonucunda Türkiye’de yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının her şeye rağmen vefakâr ve fedakârca verdiği 51.905 oyu HÖH partisine vererek sonuca ulaşmış olsa da Bulgaristan Devletinde siyasi Kriz, Kaos ve Hükümet bunalımı devam etmiştir.
Bu nedenle Bulgaristan’ın içine düştüğü bu sıkıntılı durumdan kurtarılması amacı ile tekrar erken seçim kararı alındı.
Dün 02 Nisan 2023 Pazar günü yapılan erken Milletvekilliği seçimlerinde BULTÜRK gözüyle bakıldığında bir ilk yaşandı.
Bulgaristan seçimlerinde Türkiye’ye seçim çalışmaları kapsamında üst düzeyde yetkili olarak Bulgar Partisi temsilcisi olarak,”DEĞİŞİME DEVAM PARTİSİ” Genel Başkan Yardımcısı düzeyindeki bir çalışma ekibi ile birlikte BULTÜRK’ü ziyaret ederek Türkiye’de yaşayan çifte Vatandaşlık hakkına sahip vatandaşlarımızla diyaloga girerek demokrasinin gereği destek istemişlerdir.
Söz konusu ziyaret Türkiye’de yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının çantada keklik olmadığını göstererek “DEĞİŞİME DEVAM PARTİSİ”nin de kabul göreceğini Bulgaristan siyasi kamuoyuna ilan etmiştir. Türkiye’de açılan 162 sandıkta oy kullanan vatandaşlarımız Bulgaristan için her şeye rağmen tüm sıkıntılara sabırla göğüs gererek demokratik haklarını kullanmışlardır.
02 Nisan 2023 seçimlerinin an itibariyle sonuçları Bulgaristan’da yeniden bir erken seçim yapılmasını zorunlu kılıyor.
Ancak,
Sandıklar kapandıktan sonra resmi olmayan ilk sonuçlara göre, 240 üyeli 49’uncu parlamentoda en az 5 veya 6 siyasi güç yer alacak. Oyların dağılımına göre, hiçbir siyasi güç tek başına hükümet kuramayacak. Partiler, koalisyon için müzakerelere gitmek zorunda kalacak. Değişime Devam-Demokratik Bulgaristan (PP-DB) koalisyonu, oyların yüzde 26,3’ünü alarak parlamentoda en çok milletvekili bulundurma imkânı yakaladı.
Oyların yüzde 25,6’sini alan eski başbakanlardan Boyko Borisov’un lideri olduğu Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) partisi ikinci sırada yer alıyor. Gerçek sonuçları Merkez Seçim Komisyonu (ZİK), katılım oranının yüzde 40 civarında olan seçimin kesin sonuçlarını 7 Nisan’da açıklayacak.
Yurt dışından gelecek oyların da sonuçları önemli ölçüde etkilemesi bekleniyor.
BULTÜRK olarak bizim 02.Nisan.2023 seçim sonuçları hakkında görüşümüz,

  1. % 26’lık bir oyla 67 Sandalye kazanan “DEĞİŞİME DEVAM PARTİSİNİN yürekten kutluyor başarılarının devamını diliyoruz.
  2. % 25’lik oyla 65 sandalye kazanan GERB PARTİSİ,
  3. % 14’luk bir oyla 37 sandalye kazanan DİRİLİŞ PARTİSİ, (Rusya yanlısı)
  4. % 13’lük bir oyla 34 sandalye kazanan HÖH PARTİSİ,
  5. % 9’luk bir oyla 26 sandalye kazanan BSP PARTİSİ,
  6. % 4’lük bir oyla 11 sandalye kazanan VAR BÖYLE BİR HALK PARTİSİ (İTN).
    Popülist şovmen Slavi Trifonov’un lideri olduğu Var Böyle Bir Halk (İTN) partisinin oyları ise yüzde 4’e ulaştı. VAR BÖYLE BİR HALK PARTİSİ’nden meydana gelen yeni Bulgaristan Parlamentosunu ve seçimlerin an itibariyle galibi “DEĞİŞİME DEVAM PARTİSİ”ni kutluyor tekrar uyararak önümüzde kaçınılmaz olarak ortaya çıkan yeni bir erken parlamento seçimleri ile yerel seçimlerde BULTÜRK’ün görüş ve önerilerimizi daha ciddi ve yapıcı olarak değerlendirerek Bulgaristan ve Bulgaristan halkı için kazan kazan ilkesine dayalı olarak ortak çalışma ortamlarının sağlanmasını arzu ediyoruz.
    Son 2 yılda, kısa ömürlü 4 parlamentonun hükümet kuramamaları nedeniyle ülke, Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in atadığı geçici hükümetleri tarafından yönetiliyor.
    Radev, yeni parlamentonun açılış tarihini en kısa zamanda açıklayacağını bildirdi.
    BULTÜRK için,
    “SÖZ KONUSU BULGARİSTAN İSE GERİSİ TEFERRUATTIR.”
Reklamlar