Merkez Seçim Komisyonu (MSK), elektronik oylamanın ertelenmesini önerdi. Plana göre elektronik oylama sistemi, önümüzdeki yıl yapılacak Avrupa Birliği (AB) Parlamentosu seçimlerinde uygulanacak.

Fakat MSK, bu sürenin en azından ulusal elektronik kimlik tanımlama sisteminin uygulamaya girmesine kadar ertelemesini önermektedir. Komisyonunun önerisinin gerekçeleri korsan saldırıları riski, kontrollü oyların kolaylaştırılması ve güvenilir bir elektronik kimlik tanımlama sisteminin olmamasıdır.

Geçen yıl Aralık ayında MSK altı uzaktan elektronik oylama simülasyonu gerçekleştirdi. Analiz sonrasında MSK, elektronik oylamanın, hızlı, kullanışlı olduğunu ve yanlış oy kullanma veya sayım hatası nedeniyle oyun geçersiz sayılması riskini en aza indirgediğini tespit etti. Bununla birlikte elektronik oylama, güvenilir bir elektronik kimlik tanımlama sistemi olmasını gerektirmektedir.

2017 yılı sonunda ulusal elektronik kimlik tanımlama sisteminin uygulamaya girmesinin başlangıç tarihi bir yıl ertelendi. Şu anda sistemi uygulamaya başlama tarihi 1 Ocak 2019’tır.

MSK Sözcüsü Aleksandır Andreev, “İçişleri Bakanlığı tarafından başlatılan vatandaşlara yönelik elektronik kimlik tanımlama sisteminin oluşturulması için kamu ihalesi an itibariyle askıya alındı. Uzaktan elektronik oylama, bir taraftan seçmenin oylamada sistem vasıtasıyla oy vereceğini ve ikinci olarak da oylamanın doğru şekilde raporlanmasını garanti eden bu sistemler dışında kendi başına düşünülemez. Şu an mümkün olan tek şey, bunun bir elektronik imzayla yapılmasıdır. Ancak elektronik imzanın az sayıdaki şirket tarafından sağlandığını biliyorsunuzdur” diye kaydetti.

MSK’ya göre, seçmenin kullandığı oyu değiştirme opsiyonuna rağmen elektronik oylama kontrollü oylamanın üstesinden gelinemez ve hatta onu kolaylaştırır. Başka bir olumsuz yönü olarak seçimlerin iptaline yol açacak hacker saldırıları tehlikesi olduğu da belirtildi. MSK’ya göre, neredeyse tüm bilgisayar hafıza yongalarının tasarımında zayıf noktalar bulunduğu yönündeki son açıklamalar göz önüne alındığında risk daha da büyüktür.

Parlamento şimdi komisyonun analizini incelemek üzeredir. Andreev, “Şu andan itibaren MSK, uzaktan elektronik oylama ile ilgili ve yasama yetkisi dahilindeki bir dizi meseleyi Meclise arz etmektedir. Meclis, analizi değerlendirmeli ve ona dayanarak elektronik oylama uygulamasına başlama süresinin uzatılmasını öngörüp öngörmeyeceğine karar vermelidir” dedi.

Şu anda talep edilen gecikme, ulusal elektronik kimlik tanımlama sisteminin tam olarak uygulanmasına kadardır.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar