Savunma Bakanlığı ve Eğitim ve Bilim Bakanlığı, önümüzdeki eğitim ve öğretim yılından itibaren lise öğrencilerine 50 saat askeri eğitim dersi verilmesini kararlaştırdı. Daha fazla askeri eğitim uygulanmasına ilişkin plan her iki bakanlığın uzmanları tarafından hazırlanıyor.

Şu an 9. ve 10. sınıf öğrencilerine bir eğitim ve öğretim yılında 5 ders saati olmak üzere askeri eğitim veriliyor. Askeri yetkililer, üstelik bu derslerin sınıf öğretmeni saatleri kapsamında verildiği için aslında öğrencilerin neredeyse herhangi bir beceri kazanmadığını söylüyor.

Bu nedenle ders saatleri 10 kat artırılacak. Buna ek olarak bu dersler uzman öğretmenler tarafından verilecek. Genişletilmiş eğitim programı hazırlıkları devam ediyor.

Lisede zorunlu askeri eğitim ve gönüllü askerlik uygulanması hükümet programında yer alıyor. Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Krasimir Karakaçanov’un gönüllü askerlik uygulamasına yönelik yasal düzenlemeler yapılması için Başbakan Boyko Borisov ve Parlamento tarafından destek verilmesinin kararlaştırıldığını duyurmasına rağmen şimdilik gönüllü askerlik uygulaması en erken 2019 yılına erteleniyor.

Bu yılki Savunma Bakanlığı bütçesinde gönüllü askerliğin uygulamaya konulması için kaynak öngörülmediği açıklandı. Fakat gönüllü askerlik ilkelerinin belli olduğu ifade edildi.

Gönüllü askerlik başvurusu yapanlar, maaş alacaklar, ancak onların maaşı profesyonel ordu mensuplarının maaşlarından daha düşük olacaktır. Ayrıca, onlar herhangi bir sözleşme imzalamayacaklar. Gönüllü askerler, istek üzerine profesyonel orduya geçebileceklerdir. Başbakan Yardımcısı Karakaçanov’un umudu, profesyonel orduda eksik 5500 pozisyonu bu tür askerlerin doldurmasıdır.

Uzmanlar, fikirlerin gelişimlerinin henüz erken bir safhasında olduğunu vurguladı. Bu aşamada gönüllü askerliğin 6 ay mı, yoksa 9 ay mı süreceği belli değildir.

Krasimir Karakaçanov’un gönüllü askerlik yapılması niyetini açıklamasından sonra eski Savunma Bakanı Velizar Şalamanov, bu fikre karşı çıktı. Facebook üzerinden yorumda bulunan Şalamanov, gönüllü askerliği tehlikeli bir doğaçlama olarak niteledi. Eski Savunma Bakanı, faceboook sayfasına şunları yazdı: “”Sınırlı bir askerlik görevi getiren mili ordular ilk önce iyi bir ücret, profesyonel ordusuna etkili eğitim ve modern silahlar sağladı ve üstelik bu ülkelerin gençleri başlıca yurtdışında eğitim imkanı ve iş aramıyorlar”.

Liselerde uygulanan askeri eğitim programının genişletilmesinin yanı sıra Plevne ve Veliko Tırnovo’daki askeri eğitim merkezlerinde de gönüllü askeri eğitimi sunulmaya devam edecektir.

Plevne’deki askeri eğitim merkezinde 2016 yılında iki eğitim kursu gerçekleştirildi. Birine 45, diğerine ise 60 kişi katıldı. 2017 yılında kaynak yetersizliğinden dolayı sadece bir kurs yapıldı, 2018 yılında ise bu merkezde 120 kişinin eğitilmesi planlanıyor. Bir ay süren bu askeri eğitime askerlik hizmetine uygun ve 55 yaş altında olan her bir vatandaş katılabilir. Plevne’deki askeri eğitim kursu lise mezunlarına yöneliktir.

Yüksek eğitimliler ise Veliko Tırnovo’daki merkezde uygulanan eğitim programına katılabilirler. Buradaki iki haftalık kurslar, Veliko Tırnovo Vasil Levski Milli Askeri Üniversitesinde gerçekleştiriliyor.

Subaylar, Almanya’da daha kolay iş buldukları için bu kurslara başlıca genç hekimlerin ilgi gösterdiğini anlattı.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar