Bakanlar Kurulunun dünkü oturumunda onayladığı 2018-2021 Dönemi Ulusal Uzun Süreli Bakım Stratejisini Uygulama Planı, 2021 yılına kadar kendi kendine hizmet edemeyen 200’ü aşkın engelli ve yaşlıya yönelik yeni 100 sosyal hizmet oluşturmasını öngörüyor.

Önümüzdeki dört yıl içinde yaklaşık 30 000 engelli ve yaşlı kişi, evde bakım ve kişisel asistan, sosyal asistan ve ev yardımcısı sağlanmasına yönelik sosyal hizmetlerden yararlanabilecek.

Planın temel amacı, topluma dayalı hizmetler ve destek önlemleri ağı sağlanmasıyla engellilerin ve yaşlıların yaşam kalitesini artırma ve sosyal içerme fırsatlarını iyileştirmektir.

Belge, engelli insanların istihdam edilmesini teşvik etmek için sosyal işletmelerin yönetilmesi, uzun vadeli bakım sisteminin düzenleyici çerçevesini ve etkinliğini iyileştirmek ve bu alanda uzmanların kapasitesini arttırmaya yönelik eğitim için alınması gereken tedbirleri içermektedir.

Plan, zeka geriliği ve zihinsel bozuklukları olan kişilerin yerleştirildiği ve yaşam şartlarının kötü olduğu 10 kurumun kapatılmasına yönelik faaliyetler öngörüyor. Bu kurumlardan çıkartılacak 700’ü aşkın tüketiciye yerleştirme de dahil olmak üzere topluma dayalı sosyal hizmetlerle kaliteli bakım hizmeti sağlanacak.

Eylem planında öngörülen tedbirler, İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı ve Büyümedeki Bölgeler Operasyonel Programı kapsamında ve devlet bütçesinden finanse edilecek.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar