Haskovo şehrinden Lilyana Atanasova çocukluğunun ve anılarının bir parçası olan tarhanayı birkaç aydır eşi Atanas ile üretip satıyor. 

Lilyana’nın tarhanayı keşfetme hikayesi ise şöyle:“Aslında herşey kızımın dünyaya gelmesiyle başladı. Birçok sorun ortaya çıktı. Kızımızın organik beslenmesi fikri doğdu. Emzirme döneminden sonra beslenmesi gerekiyordu ve marketten bir paket yufka satın aldım. Yufkayı aşlayınca ortaya hiç hoş olmayan bir görüntü çıktı, yani sadece su ve un. Paketin üzerinde yumurta ve süt içerdiğini yazıyorsun buynlar kuru süt ve kuru yumurta tozu.” 

Ve Lilyana hikayenin devamında şunları anlattı: “O zaman babaannemden yufka ve özellikle de tarhana yapmasını istedim. Hep beraber hamur yoğurmaya başladık, ki bu uzun bir süreç. Kızım bu gıdaları çok beğeniyor ve iştahla yiyor. Belirli bir zaman sonra yeme konusunda kaprisli çocukları olan birkaç anne arkadaşımla görüştüm. Görüşme esnasında onlara hazırladığmız tarhanadan vermemi teklif ettim. Öyle ki, doğal, organik gıda olsun dedim. Küçük oğlanlardan bir tanesi çok kaprisli olmasına rağmen, tarhanayı büyük bir iştahla yemeye başladı. Kısa zaman sonra arkadaş olduğumuz bir aileye misafirliğe gittik, onlar da kahvaltıda bize yufka hazırlamaya karar verdiler. Biz yufkayı beğenmedik ve kimse de yemedi. Laf laftan eski lezzetlerin artık olmadığını ve un utulduğunu paylaştık. Neticede birinin hazırlayıp böyle gidaları piyasda sunması fikri doğdu. 

Bu fikirden yola çıkarak böyle bir şirketin nasıl kurulayacağını ve çalışabileceğini araştırdık ve işte 5 aydır bu işin içindeyiz. Hazırlık süreci 6 ay sürdü, uygun üretim tesisi buluncaya kadar, gerekli belgeleri hazırlayıp üretim izni alıncaya kadar. 

Babaannem, Sakar Dağların Kostur köyünden, dedemle evlenince buraya gelin gelmiş. Ve babaannem hala tarhanayı her yıl hazırlıyor. Doğrusunu söylemem gerekiyorsa, küçük iken tarhanayı hiç sevmiyordum.   

“Aslında tarhana bir Rodop yemeğidir veburada üzücü olan birçok insanaın tarhanayı hiç duymuş olmaması ve bilmemesidir. Aslında 100 yıl önce ninelerimizin ve dedelerimizin sofrasında yufka ve trahana varmış. Birçok genç insan bugün satış yaptığımız pazarlarda tarhananın ne olduğunu soruyorlar. Yufka ise eskilerden günümüze kadar gelen bir lezzet.”

Lilyana’nın tarhana hazırlaması bir onur meselesi mi? Sözlerine göre, özellikle yaş maya ile yapılan tarhana, çocuğu için çok daha önemli, bu nedenle herkes için büyük faydaları vardır. Lilyiana, birkaç aydır kocası Atanas’ın yardımıyla Haskovo’daki küçük bir tesistetarhana hazırlıyor ve yerli çiftçi pazarlarında satışa çıkarıyor. 

Çeviri: Şevkiye Çakır, BNR

Reklamlar