Her geçen gün daha fazla insan ikinci el giyim mağazalarına adeta akın ediyor. Bu daha kaliteli giysilerle daha uygun fiyata daha modern ve şık giyinmenin bir yolu. Yurt dışında oldukça rağbet gören bu alan, artık ülkemizde de tercih ediliyor.

İkinci el giyim ürünlerinin bir de çok önemli ekolojik etkisi de var. Bu şekilde giyinmek bir tür geri dönüşüm olduğundan yeni giysi üretimini teşvik etmemiş oluyoruz. Avrupa’da her yıl milyonlarca ton giysi çöplere atılıyor. Sentetik malzemelerden yapılanların ayrışması için 50 yıldan fazla zamana ihtiyaç var. Onlarca yıl boyunca orada kalarak, zararlı gazlar yayarlar ve küresel ısınmaya neden olurlar. 

Bazı insanlar ikinci el kıyafet giymekten rahatsız olurlar. Bazı insanlar ise bunu utanç verici buluyor. Ancak birçok insan ikinci el mağazalardan alışveriş yapıyor ve bundan utanmadıklarını dile getiriyor. Ankete katılan bir kadın şunları söyledi:

“Yurt dışından gelen kıyafetlerin büyük bir kısmının iyi korunmuş olduğunu ve her Bulgaristan vatandaşının cebine uygun olduğunu düşünüyorum ve bu yüzden bir çok insan onları tercih ediyor. Yeni kıyafetlerden hiçbir farkları yok. Hatta sadece kaliteden bahsetmiyorum, aynı zamanda tarz olarak ta böyle olduğunu görüyorum. Burada alışveriş yapmaktan utanmıyorum. Çok güzel şeyler var ve fiyatları da son derece uygun. Burada başka mağazalara kıyasla kıyafetler daha kaliteli. İkinci el kıyafet taşımanın utanılacak bir şey olduğunu düşünmüyorum. Evet bazı insanlar için bu sorun, ancak onları anlamakta güçlük çekiyorum. Kıyafetler dezenfeksiyondan geçmiş ve alınca yıkıyorsun zaten.”

Desislava Angelova dört yıldan beri Vidin’in en çok ziyaret edilen ikinci el mağazalarından birinde satıcı olarak çalışıyor ve insanların yoğun ilgi gösterdiğini şu sözleri ile ifade ediyor:

“Özellikle kıyafetlerin geldiği ilk günde daha çok ilgi var, çünkü daha yüksek fiyata olsa da en güzelleri ve en kalitelileri seçmek mümkün. Şehir sakinlerinin büyük bir bölümünün bizden alışveriş yaptığını söyleyebilirim. Her yaştan müşterimiz olduğunu, hatta çocukların bile olduğunu söyleyebilirim. Kadın müşterilerimiz daha fazla ama erkekler de az değil.”

Desislava mağazaya gelen kadınların iyi mesleklere sahip olduklarını belirterek, “Bayanlar buradaki kıyafetlerin çok daha kaliteli olduğunu ve farklı olduğunu, diğer mağazalarda bulamadıkları şeyleri burada bulduklarını söylüyor” dedi.

Dünya nüfusunun çok büyük bir bölümü, sadece fakir ülke vatandaşları değil aynı zamanda gelişmiş ülke vatandaşlarının çok ciddi bir bölümü, ikinci el kıyafet giymeyi tercih etmekte.

Düzenleme ve çeviri: Bedriye Haliz, BNR

Reklamlar