Edirne’de bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile Sağlık Bakanı Dr.Mehmet Müezzinoğlu, Kapıkule’de kahvaltı yaparak, ardından bir basın toplantısı düzenledi.saglik-bakani-mehmet-muezzinoglu
Basın toplantısında Bakan Yazıcı, yurt dışında kurban keserek Türkiye‘ye getirmenin riskli olduğunu belirtti. Yazıcı, “Türkiye’den Bulgaristan‘a kurban kesmeye gidenlerin kurbanlarını orada keserek, yine orada dağıtacağını sanıyorum. Orada keseyim buraya getireyim diye düşünürlerse uyarayım, çok sıkıntı çekerler Kapıkule girişlerinde. Bu tür riskli işlere girmemelerini öneririm. Vatandaşlarımızın bayramlarını kutluyorum ama bir kez daha uyarıyorum, et getirmesinler, orada yesinler, dağıtsınlar” dedi.
BAKAN MÜEZZİNOĞLU: “ETİN HİJYENİ AÇISINDAN ÇOK DOĞRU DEĞİL”
Etin araba ile transferinin çok sağlıklı olmayacağını dile getiren Bakan Müezzinoğlu ise, “Muhtemelen oradaki etini dolaptan alıp arabaya konuyor. Yolda çözülen et, eve gelince tekrar dolaba girdiğinden, bu defa etin sağlığını da bozmuş oluyor. Yalnız yurt dışı da değil, Erzurum‘dan et getirdi, dolaptan çıktıktan sonra etin 3,4 saatte çözündüğünü ve sağlığının da bozulmasına neden oluyor. Bütün bunlar sağlığı açısından etin hijyeni açısından çok doğru değil. BenceKurban Bayramı Eti yemekten ziyade, Eti bulamayanlara paylaştırmaktan geçer. Hele yurt dışına gittiyse orada Eti paylaştıracak adresler vardır. Et için kendisini sıkıntıya sokacak, riske atacak durumlara düşmemeleri gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
SURİYE SINIR KAPILARINDA BAYRAM NEDENİYLE GÜVENLİK ARTIRILDI
Bakan Yazıcı, Suriye‘de yaşanan iç savaşla ilgili olarak sınır kapılarında güvenlik önlemlerinin artırıldığını belirtti. Yazıcı, “Suriye gümrük kapısında güvenlik önlemlerini almış bulunuyoruz. Güvenlik önemli dolayısıyla Suriye‘de yaşanan iç çatışma ve kargaşanın oluşturduğu güvensizlik nedeniyle Türkiye Cumhuriyetivatandaşlarına ait araçları ve ürünleri, koruma bağlamı içerisinde önlemler almış bulunuyoruz. O da genel hatlarıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının girişi,Türkiye plakalı araçların girişine gümrük hizmet hizmeti vermiyoruz. Cilvegözü, Öncüpınar gibi sınır kapılarımızda araç girişine ilişkin işlem yapılmayacağı belirtilmiştir. Dolayısıyla oradaki TIR’lar beklemektedir. Bizim de yapabileceğimiz bir şey yok, Türkiye‘den Suriye‘ye giriş olması halinde onların giriş işlemlerini yapıyoruz. Mobil bir röntgen aracı olarak yanından geçen her varlığın röntgenini çeken bir aracımız var. Dolayısıyla oradaki güvenlik önlemini üst düzeyde arttırmış bulunuyoruz” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Gümrük personelinde üstün başarı elde ederek, kaçak geçişlerin yakalanmasını sağlayan personele plaket ve hediyeleri bakanlar tarafından takdim edildi.
İHA
Reklamlar