Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Mustafa Aliş Hacı, ülkede bu yıl Kurban Bayramı havasının çok değişik olduğunu, kalabalık bir sığınmacı grubu ile bayrama girdiklerini söyledi.basmuftu-mustafa-alis-haci

Başmüftü Hacı AA’ya yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan’da kapsamlı onarımlar nedeniyle dünyadan kabul edilen hacı adayı sayısının azaltıldığını anımsatarak, “Bu sene hacca yolladığımız kişilerin sayısını azaltmadık, daha da artırdık” dedi.

Hem Bulgaristan’dan hem de dünyanın diğer ülkelerinden Suudi Arabistan’a giden hacı adaylarına iyi dileklerini sunan Mustafa Aliş Hacı, “Hacılık zor bir ibadet ancak bir kere giden tekrar gitmek ister. İnsan daha çok dinine sarılır” diye konuştu.

Hacı, Kurban Bayramı’nın sadece yerli Müslümanlar için değil, kucak açtıkları sığınmacılar için de güzel geçmesini diledi.

“Yardım Eli Uzat, Ensar Ol”

Ülkede bulunan sığınmacılara da değinen Başmüftü Hacı, Başmüftülüğün sığınmacılar için yardım kampanyası başlattığını anımsattı. “Yardım Eli Uzat, Ensar Ol” sloganı ile Ocak 2013’ta başlatılan kampanyanın ilk dönemi eylül başına kadar sürdü, sığınmacılar için tonlarca yiyecek ve kıyafet toplandı.

Sofya Bölge Müftüsü Mustafa İzbiştali’ye göre, Sofya, Eski Zağara ve Kırcaali şehirlerindeki merkezlere sadece Müslümanlar değil, çok sayıda Hristiyan da bağışta bulundu, zor günler geçiren sığınmacılara yardım eli uzattı.

“Bizim çalışmalarımız bayramda bitmez, tam tersi ihtiyaç olduğu sürece devam edecek” diyen İzbiştali, Sofya dışından gelen yardım taşıyan kamyonları depolara yönlendirmekle kalmıyor, yükü indirme çalışmalarına da katılıyor.

Müftülük personelinin büyük bir bölümünün hacca gitmesi nedeniyle Sofya’daki Yüksek İslam Enstitüsü öğrencileri gönüllü olarak yardım dağıtımını yapıyor.

Kurbanların büyük bölümü sığınmacılara gidiyor

Başkent Sofya’nın Ovça Kupel, Voenna Rampa ve Vrajdebna semtlerinde bulunan üç geçici yurtta toplam 2540 sığınmacı yaşıyor. Başkente doğru sığınmacı akınının artması nedeniyle şehrin Kremikovtzi semtinde bir yurdun daha açılması öngörülüyor.

Yurtların organizasyonundan sorumlu Bulgaristan Devlet Mülteciler Ajansı basını yurtlara yaklaştırmıyor.

Bu yıl kesilen kurbanların büyük bir bölümü de sığınmacılara dağıtılıyor. Sertifikalı tesislerde kesilen kurbanların etinin bir bölümü konserve, bir bölümü de köfte yapılarak ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor.

 

AA

Reklamlar