Çocukların hayatına en erken yaştan itibaren müzik girmeli. Kaliteli müzik çocuk yetiştirmede etkin rol alıyor. Fakat yoğun ve rutin hayatımızda miniklerin ilk yıllarında bu müzik eğitimi ve kültürünü aşılamayı ihmal ediyoruz. Artık çok daha fazla sanatçı ve sahne miniklere açılıyor. Müzik eğitmenleri ve sanatçılar, çocukalrın yaş grubuna göre eserler çıkarıyor ve temsiller sunuyor. Kültür afişleri “Yastık üstünde konser” programından “Fortissimo Familia” gibi programlara kadar dopdolu.

Plovdİv’li çocukların yeni bir arkadaşları var. Opera ve bale dünyasına yolculuklarında onlara “Gospoja Opera”- Opera Hanım eşlik ediyor. Plovdiv Eğitin Şubesinin girişimiyle operaya böyle bir görevli tayin edildi. Çocukları “Opera Hanım” karşılıyor, müzik temsili hakkında bilgi veriyor, izleyecekleri programı çocukların anlayacağı bir dilde anlatıyor. 2013 yılında “Hansel ve Gratel” çocuk operasında bu kadroya yer verildi ve minkler bu Opera Ablayı çok sevdi. Temsiller Plovidv “Boris Hristov” Kültür Evinde oynanıyor. Gülümseyen hanım çocukları Çaykovski’nin “Fındıkkıran” operasına da bekleyecek. Bu temsil Noel günlerine yakın oynanacak.

Sofya Operası da bir dizi çocuk oyunuyla dolu. “Bebek konserleri” adlı program öyle bir ilgi gördü ki, aylar sonrasına dahi biletler tükendi ve opera yetkilileri konserler dizisinin süresini uzattı. Ocak 2014’te başlayan “bebek konserleri” dizisi hala devam ediyor. 17 Ekim’de ise operanın büyük salonunda “Bremen mızıkacıları” prömiyeri yapıldı. Müziği Aleksandır Vladigerov’a ait oyun, bu kez jazz melodileriyle doğaçlandı. 1971 yılında yazılan müzikal, Yuliya Krısteva yönetmenliğinde sahnelendi:

“Müzik açıdan tamamen saf ve kötülüklerden arındırılmış bir müzik dnyasına gidiyoruz. Eşek, horoz, köpek ve kedi dörtlü hayvan senaryosunu koruduk. Fakat oraya ek olarak meyhaneci kadın oyuncusu koyduk. Mizah kattık ve oyun büyükler için de komik oluyor.

Sofya operasındaki bu yeni temsilin orkestra şefi Stefan Nedyalkov. “Bremen mızıkacıları” ona göre gençlerin dinlediği modern müzik ile klasik müzik arasında bir sentez.

Piyes çok hareketli. Koreograf Svetlin İvelinov, bale ve müzikal elementlerinin birleştiğini anlattı. Dekorun da büyük önemi var. Onu yapan uzman da Pavlina Oysterhus. “Sofya Operasında Aleksandır Vladigerov’un üç operasında da dekoru ben yaptım. Her ressam için masallar diyarını çizmek ve sahneye taşımak büyük bir zevktir. Benim için piyeslerin dekorunda ana kelime “orman” oldu. “Kırmızı başlıklı kız” oyununda, Bremen mızıkacılarında da orman ve yol konusunu işledim. Projenin temelinde “yol” anlamı da vardı. Ormanlar arasında kaybolup, doğru yolu aramak manasında kullandık bu sembolleri.

Sofya Ulusal Müzik Tiyatrosu afişinde de çocuk piyesleri var. “Kedi Şarl” müzikali hazırlandı. 23 Ekim’de tiyatronun yeni sahne salonu açıldı.

Ruse’de ise küçük opera izleyicilerine “Küçük Stefço’nun yıldız anları veya Hayvanlar Karnavalı” adlı oyun sunuldu.

Türkçesi: Sevda Dükkancı

Reklamlar