Başkent Sofya’da düzenlenen elektronik oylama konulu tartışma toplantısı düzenşlendi. Bu konuda “Dijital Ulusal Koalisyonu” Derneği Başkanı Gergana Pasi radyomuza konuştu:

“Elektronik oylama insanlara daha büyük erkin verilmesi yönünde ve elektronik hizmetlerden yararlanmaları konusunda onlara daha büyük motivasyon verilmesi yönünde atılan bir adımdır. Elektronik süreçler ne kadar çok olursa elektronik hükümete de o kadar yakın oluruz” dedi bayan Pasi ve şunları da ekledi:

“Düzenlediğimiz bu konferansa bütün IT sektörü katıldı. Bilgi teknolojileri uzmanları, elektronik ortamda oy vermekle ilgili hiçbir teknolojik sorunun mevcut olmadığı konusunda hemfikir oldular. Hukuki engellerin de olmadığı anlaşıldı. Tartışmaya eski Anayasa Mahkemesi hakimi ve şimdi başbakanın seçim müşaviri olan prof. Emiliya Drumeva da katıldı ve elektronik oylama ile ilgili Anayasa açısından herhangi bir engelin bulunmadığını belirtti. Tartışmada öne çıkan esas itiraz, İçişleri Bakanlığı’ndan geldi. Elektronik oylamanın oy ticareti ve kontrollü oylama sorunlarına çözüm getireceğinden duyulan şüpheler dile getirildi” şeklinde konuştu Gergana Pasi.

Tartışma toplantısının eşorganizatörü olan “Bilgi Hizmetleri” kuruluşunun Yürütüm Müdürü Nikolay Nedyalkov da “Elektronik oylama birçok ülkede varsa Bulgaristan için de teknolojik engellerin olmaması gerekiyor” dedi ve şunu da ekledi:

“Elektronik oylama ile ilgili birkaç zorunlu unsur vardır. Herşeyden önce oy gizliliğinin sağlanması için teknoloji ve mekanizmanın temin edilmesi gerekiyor. İkincisi – defalarca oy verilmesi engellenmeli ve verilen oyun ancak bir kez sayılması sağlanmalı. Üçüncüsü de üçüncü bir taraf önünde oyumuzu kime vermiş olduğumuzun kanıtlanamaz hale getiren bir teknoloji uygulanmalıdır. Bu mekanizma oy ticareti açısından son decere önemlidir. Dördüncü prensip de tekonoli ile organizasyon unsurlarının bir arada bulunmasıdır ve bu sayede elektronik ortamda oy vermek isteyen vatandaşlara bunu birkaç kere yapma imkanının sağlanmasıdır. Bu ne anlama geliyor? Elektronik oylama seçim gününden 4 ila 10 gün önce arasında değişen dönemde yapılır. Bu dönemde herkes birkaç defa oy verebilir ve ancak son oyu kayıtlara geçer. Ayrıca seçim günü dilerse oyveren, sandığa da gidebilir. O zaman sırf kağıt oy pusulası dikkate alınacaktır. Bu vatandaşların hem kararların alınması sürecine, hem de ülkenin elektronik yönetimine katılmalarını sağlayan mekanizmalardan biridir” diye konuştu Nikolay Nedyalkov.

Çeviri: Tanya Blagova

Reklamlar