Kubrat şehri, Razgrad bölgesinin Razgrad ve İsperih’ten sonra üçüncü büyük şehridir. En erken tarih belgeleri 1624 yılına dayanıyor. Efsanelere göre, yerleşim yeri 15.yüzyıllarda kurulmuş ve o zamanlarda Enitsa isminde kötü ve açgözlü bir hükümdar hüküm sürüyormuş. Hükümdar, tüm pınarları kapatmış ve tek bir tanesini bırakmış. Yerliler ve çevre köylerden halk, buraya gelip pınardan bakır parayla su satın almak zorunda kalmış. Bundan dolayı da köy Balbunar (Bal pınar) ismini almış. Balbunar’a, 1934 yılında Büyük Han Kubrat’ın ismi veriliyor. Han Kubrat tarihte oğullarına verdiği öğütle biliniyor: “Birlik olursanız bir demette bağlı bağ çubuklarını kimsenin kıramadığı gibi sizleri kimse parçalayamaz.”

Kubrat Belediye Başkanı Alkin Nebi, Bulgaristan Radyosuna görevinin birinci yılını değerlendirdiği röportajın başında “Başarılarımız, uzman ekibimin çabaları sonucu, gerçek oldu” dedi. Belediye Başkanı Nebi, görevinin en büyük meydan okumasının atık toplanması ve taşınması olduğunu belirtirken “Bir belediye başkanı, ancak bir kurumu en zor günlerinde yönetebildiği zamanlar başarılıdır, ki bugünlerde belediyemiz zor günlerden geçiyor” diye altını çizdi.

Şu anda Kubrat Belediyesi, sosyal politika ve eğitim alanında birkaç program üzerinde çalışmalarını yürütmektedir. Kubrat Belediye Başkanı, en fazla projeyi “İnsan kaynaklarının geliştirilmesi” Operasyonel programı çerçevesinde hayata geçirdiklerini belirtti ve 390 791 leva değeri “Kubrat Belediyesi’nde Sosyal Katılım ve İstihdama Erişim” projesini, Kubrat hastanesi ve Ruse’den özel bir şirketle ortaklaşa yürüttüklerini söyledi. “Özürlü kişilerin ailelerini destekleme ve psikolojik yardım, bilgi ve danışmanlık ihtiyacı konusunda çalışmalar öngörülüyor ” diyen Kubrat Belediye Başkanı, yerel idarecilerin yardıma muhtaç gruplardan çoçuk ve ailelerine entegre sosyal hizmetlerin sağlanması projesi üzerinde çalıştıklarını söyledi.

“Aktif gençler – Kubrat Belediyesi için sürdürülebilir bir gelecek” projesi kapsamında profesyonel kursları başarıyla tamamlayan 30 genç, Kubrat’ta ve belediyeye bağlı köylerde işe alındılar.

Belediye, “Beni kabul et 2015” projesinde Sosyal Yardımlaşma Ajansının ortağı oldu. Projenin amacı, “Koruyucu aile” hizmetinin genişlemesi ve risk altında olan çocuklara sıcak bir yuva sağlama hizmetinin yerel düzeyde bir alternatif olarak sunulmasıdır.

Kubrat Belediyesi, 29 yaş altı grubu gençler de dahil, işsizlere geçici istihdam sağlama projeleri ve programları üzerinde de çalışmaya devam ediyor.

Alkin Nebi, belediyenin, altyapının iyileştirilmesi yönünde büyük çabalar sarfettiğini anlatırken “Örneğin, 2017 yılında Kubrat, Belovets, Bisertsi, Sevar ve Yüper köylerinde maliyeti 241 bin leva olan bir proje sayesinde sokakların onarımı yapıldı” dedi ve özel olarak Bulgaristan Radyosuna verdiği demeçte şunları paylaştı:

Ses kaydınız dinlemek için tıklayınız…

 

Haber: Saadet Kırova,
Hazırlayan: Şevkiye Çakır,
BNR

Reklamlar