Bulgaristan’da halk, ekonomik kriz ile mücadele etmek için ilginç bir yol buldular. Başkent Sofya’da “ücretsiz pazar” kuran Bulgarlar, kullanmadıkları eşyaları bu pazara bırakıp ihtiyacı olanların yararlanmalarını sağlıyor.

bulgaristanda-ucretsiz-pazarBulgaristan’daki sosyal krizden çıkış yolu olarak insanlar ‘ücretsiz pazar’ alternatifine koşuyor.Başkent Sofya’da düzenlenen inisiyatifte, ihtiyacı olanlar daha önce başkaları tarafından bırakılan eşyaları almak için bir araya geldi. ‘Değişimin kendisi ol’ sloganı altında düzenlenen pazarda ‘Bugün hiçbir şey parayla değil’ denildi. Kimi beğendiği gömleği veya bırakılan kitabı aldı, bazısı da çantalarla getirdiği ve kullanmadığı eşyaları bıraktı. Böylece ikinci el pazarında isteyen istediğini seçme imkanı buldu. Pazarda ise giyim eşyası dışında elektronik aletler, kitaplar, ayakkabı ve çocuk oyuncakları dikkat çekti. Eşyaların arasında yer alan pankart ve yazılar arasında ise “Burada arkadaşlık gibi her şey ücretsizdir”, “Hayıflanacağına organize ol ve harekete geç” ibareler yer aldı.

‘İNSANLAR İSTEDİKLERİNİ KARŞILIKSIZ ALABİLİYOR’

Organizatörlerden Anton adlı genç ilk kez böyle bir girişim düzenlemekten mutlu olduğunu belirtti. Şu anda benzer pazarların ülkenin 7 şehrinde düzenlendiğini aktaran Anton, “Yüksek enerji fiyatları protestolarından sonra halkın kendi oluşumlarını oluşturmaya başladı. İnsanlar, hiçbir liderleri ve siyasi destekçileri olmadan kendileri mücadele edebileceklerine inandı. Bu ücretsiz pazarda insanlar istediklerini karşılıksız alabiliyor. Böylece tüketicilik anlayışına muhalif yeni bir kültür oluşturulduğuna inanıyorum. Hepimiz insanız. Yenisini alıp eskisini atacağımıza birbirimize hediye etsek daha iyi olmuyor mu?” ifadelerini kullandı.

Reklamlar