Meghan ve Harry’nin düğününün pastası muhtemelen İngiliz Kraliyet çevrelerinin geleneksel zevklerine göre yapıldı, ancak bizim “Bulgar” usulü düğün pastası kadar lezzetli değildi. Dünyanın dört bir yanından Kraliyet düğününü yansıtmak üzere Londra’ya gelen altı yüz gazeteci, ikisini de denedi ve Bulgar pasta ustası İvan Aleksandrov’un gazeteciler için yaptığı düğün pastasını oybirliğiyle tercih ettiler.

İvan ve kardeşi Vladimir.

İvan ve kardeşi Vladimir.

1990’lı yıllarda iki yetenekli erkek kardeş, Bankya’da aşçı okuluna girer. Biri ünlü aşçı olmayı hayal eder, küçüğü sadece diploma peşindedir, aktör olmak ister. Yıllar sonra İvan Kraliyet düğününe ulaşacak, Vladimir, sanatsal lakabı Karamazov olarak Ulusal Tiyatro’da oynayacak.

İvan Aleksandrov sadece beş yıldan beri Londra’da, ancak pasta ustası olarak ikinci en önemli düğün pastasını, aynı düğün pastasına benzer gazeteciler için pastayı yapmaya davet edildi. Ve bir hafta boyunca, beyaz, menekşe ve lavanta, şeftali renginde el yapımı çiçeklerle süslenmiş beş katlı “pasta kulesini” hazırladı. Kendisine gazeteciler ne dedi, diye sorduk :

“Oldukça olumlu yorumlar aldım. Ve gazeteciler pastayı orijinalinden daha iyi olarak tanımladılar, ”diyor İvan. Yüksekliğinden çok etkilendiler. Tadından da çok memnun oldular. Çok taze ve çok hoş bir tadı vardı. Doğal olarak, biraz Bulgarlaştırdım tadını , daha fazla şurup koydum.”

İvan ilk kurabiyelerini daha birinci – ikinci sınıf öğrencisiyken, o sırada hasta olan büyük annesi için yapar. Okulu bitirince o yıllarda çok moda olan bir Japon pastasının tarifi peşine koyulur. Bu pastayı hazırlayan bir pastaneye işe başlar. Lavaboda gizlice tarifi kopyalar. Üçüncü gün işi bırakır. Ondan sonra kendi pastanesini kurmaya çalışır, büyük otellerde çalışır. Kendini geliştirmek ister, ancak şartlar zor:

“Ekonomik durum çok kötüydü ve Bulgaristan’da yapacak bir şeyim kalmadı, diye hatırlıyor İvan. Londra’daki ilk adımlar da çok zordu. Belge çıkarmak altı ayımı aldı ve sonra bir tatlıcı için başvurdum. Çalıştığım ilk mutfak bir kabusa dönüştü, sıfırdan başlamak zorunda kaldım, ama kendimi motive ettim ve en iyi otel ve restoranların yarısını gezdim. Böylece tarifleri topladım ve kendi tarzımı oluşturmaya başladım.” 

Снимкаİvan Londra’da bir zaman sonra beş yıldızlı Haymarket Hotel’de çalışır ve günümüzde artık sanatsal pastalar sunan kendi Boutique cookie’s cakes şirketini geliştirir ve VIP müşteriler için çalışır. Ancak, özellikle dekorasyon konusunda öğrenilecek daha çok şey olduğunu itiraf ediyor. Çok yakında Bulgaristan’a dönecek ve kısa süreli bir usta kursu yönetecek.

 

Çeviri: Müjgan Baharova, BNR

Reklamlar