Dijital ekonomi, ortak sayısal piyasanın gelişmesi ve “geleceğin yetenekleri” Bulgaristan’ın AB Konseyi Dönem Başkanlığının 4 öncelikli görevlerinden biri olacak. Avrupa’da gelişen ve çalışan yenilikçi şirketin fazla olmadığını sıkça söylüyoruz. Ancak bu şirketlerin büyüdüğü anda genelde ABD’ye taşındığı da bir gerçek. Örnek olarak Skype şirketini gösterebiliriz. Avrupa’da onları tutamıyoruz, çünkü bu şirketlerin öğürce gelişmesini sağlayacak bir ortak düzenleyici çerçeve yok. AB Konseyi Dönem Başkanlığından Sorumlu Bakan Lilyana Pavlova Sofya’da“GDPR Sofia“ konferansının açılışında bu bilgileri verdi. Kişisel Verileri Koruma Yönetmeliği’nin (General Data Protection Regulation -GDPR) uygulamaya girmesine adanan toplantıda, bu düzenleme 20 yıldan beri kişisel verilerin korunmasında en büyük reform olarak nitelendirildi. Forumu Ulusal Dijital Koalisyonu’nun Devlet Elektronik Yönetim Müsteşarlığı ve birçok devlet ve yerel kurumun ortaklığıyla gerçekleşti.

Verilerin korunması en zor mevzuat paketlerinden biri olan Kişisel Verileri Koruma Yönetmeliği’nin hazırlanmasıyla doğrudan bağlantılıdır. Umarım bütün çabalarımız amacımıza ulaşmamıza yol açar. 2018 yılında iş sektörünün Avrupa’da da daha rahat ve iyi çalışmasını sağlayacak mevzuat çerçevesini kabul etmeyi ve ortak dijital piyasayı çalıştırmayı hedefliyoruz. Sosyolojik araştırmalara göre, Avrupa tüketicilerinin %80’inin verilerinin iyi korunup, korunmadığından emin değil. O yüzden biz yasal düzenlemeyle tüketicilere güven vermek istiyoruz, kişisel verilerin korunduğuna emin olmalarını istiyoruz. Öte yandan iş sektörünün de rahat ve güvende çalışmasına olanaklar sunmayı arzuluyoruz. Güven tesis etmek ise, bu yasaları hazırlayan insanların elinde.

Avrupa Komisyonu’nun Dijital Ekonomiden Sorumlu Üyesi Mariya Gabriel’e göre, en önemlisi genel olarak dijital ortama güven duymaktır. Bu yıl 25 Mayıs’ta 28 üye ülkelerin her birindeki ulusal mevzuat ortak hukuksal çerçeveyle değiştirilecek. Bizim amacımız küçük ve orta ölçekli işletmeleri ve diğer şirketleri bu ortak Avrupa düzenlemesindeki değişikliklere hazırlamaktır. Ortak Kişisel Verileri Koruma Yönetmeliği 4 aylık bir süreden kısa süre içinde yürürlüğe girecek. Mariya Gabriel toplantı katılımcıları önündeki konuşmada şunları kaydetti:

Bu ortak düzenlemeyle AB’de verileri koruma şartları değişiyor ve güncelleniyor. Bununla Avrupa dijital çağa ayak uydurmaya hazırlanıyor. Güven aşılayacak bir araç söz konusu olup, AB piyasasında bütün şirketlere eşit şartlar sağlanacak. Tüketiciye daha fazla güven duygusu vermek, iş sektörüne ve yeniliklere de daha çok imkanlar sağlamak anlamı taşıyor. 28 ülkede şimdi mevcut ulusal yasalar ortak bir yönetmelikle değişeceği için açık bir hukuksal çerçeve olacak ve böylece işletmeler AB’nin bütün piyasalarına daha kolay erişebilecek.

Bulgaristan Dönem Başkanlığı’nın iddialı programında kişisel verilerin korunmasıyla ilgili birkaç alanda reformlar öngörülüyor. Telif hakları, elektronik kodun kabul edilmesi, kişisel olmayan verilerin serbest dolaşımı gibi alanlarda Bulgaristan çalışmalarda bulunacak.

Amacımız ortak dijital sistemi tamamlayarak, farklı üye ülkelerdeki idari şart ve istemleri tüm iş sektörüne kolay erişir hale getirmektir, dedi Mariya Gabriel.

 

Çeviri: Sevda Dükkancı, BNR

Reklamlar