Bulgaristan’daki emekliler 2 milyonun biraz üzerinde ve ortalama emekli maaşı da 198 avro. Ancak gerçek şu ki, Bulgaristan’daki emeklilerin büyük bir kısmı bu paranın yarısından bile az bir miktarla geçiniyor. Bu insanların çoğu ekonomik olarak çöküş yaşayan ve 20’nin altında nüfusa sahip köylerin az olmadığı bölgelerde yoğunlaşmıştır.

Ancak bugün devletin yaşlılara yönelik politikasını bir kenara bırakıp sizleri 17 yaşındaki Kiril Badev ile tanıştıracağız. Kiril genç yaşına rağmen kocaman bir yüreğe sahip ve artık dört yıldan beri hayırsever kampanyalarla ilgileniyor. Kitap toplama ve bağışlama kampanyaları organize etmiştir, kermesler düzenlemiştir, kaza geçiren bir sınıf arkadaşı için yardım kampanyası başlatmıştır. Son iki inisiyatifi ise emeklilere ve yalnız insanlara yönelik.

Kiril Badev anlatıyor: “Noel için 10 köye yardım etmeyi başardık. Her emekliye temel gıda ihtiyaçları olan bir poşet bağışlandı. Paskalya için de kampanya düzenlemek istedim. Kampanyaya “Her emekliye kozunak” ismini verdim. Çünkü bu günde de o yoksul ve yalnız yaşayan yaşlı nineler ve dedeleri hatırlamamız gerektiğini düşünüyorum. Başlangıçta Kuzeybatı Bulgaristan’da 10 köy öngörülmüştü. 360 emekliye yardım sağlanacaktı, ancak büyük destek aldık ve Rodopi belediyesinden daha 10 köyü dahil ederek 700’ün üzerinde kozunak dağıttık.”

Kiril bu kampanyalara yakınlarını, arkadaşlarını, sınıf arkadaşlarını ve tamamen yabancı kişileri dahil etmeyi başarıyor ve hayırsever girişimlerine hep daha fazla insan katılıyor. Neden tam olarak emeklilere yardım etmeyi seçtiği konusunda şunları paylaşıyor: “Emeklileri seçtim, çünkü onlara yeterince dikkat edilmediğini, böyle büyük ve gerçekten sevgi dolu bir destek sağlanmadığını düşünüyorum. Bu insanlara yardım edilmeli. Bir insanın iyilik yaptığında sadece yılda bir iki defa değil, bütün yıl boyunca yapması gerektiğini düşünüyorum. 

Öyle ki insanları sadece bazı kampanyalar veya bayramlarda değil, her zaman iyilik yapmaya çağırıyorum. İçlerinden gelerek, kalpten yapılmalı. Bu yaşlı insanlardan öğrenebileceğimiz şeyler var. Çünkü onlar Bulgaristan’da kalmış, onca yıl çalışmışlar. Onların zamanına ait Bulgaristan ile ilgili birçok hikaye dinleyebiliriz onlardan, ayrıca onlardan örnek olarak alabileceğimiz şeyler de var. Emekliler benim için önemlidir, çünkü onlar sayesinde Bulgaristan gelişmiş ve var olmaya devam ediyor.” 

Kiril’in bir sonraki yardım inisiyatifi doğum günü olan 23 Mayıs’ta gerçekleşecek. O zaman Kiril yeni kampanyaları ilan edecek, fikirleri ve kendisi hakkında daha detaylı bilgi paylaşacak. Bütün konukların birer kitap getirmesini rica etmiştir ve bu kitaplar da ihtiyacı olan okuma evlerine bağışlanacak. İnsanlara yardım etmenin ona gerçek bir tatmin duygusu vermesini şöyle anlatıyor:

“Çünkü bundan sonra onların tebessümünü, teşekkürünü görüyorsun, onların hayatında kendi hayatından bir parça bırakmış oluyorsun ve onlar gerçekten seni iyi hatırlayacak. Bunların insanın yapması gereken güzel şeylerdir, çünkü insan ardından bir şey bırakmalıdır” diyor Kiril Badev.

 

Çeviri: Özlem Tefikova, BNR

Reklamlar