Ardino’nun (Eğridere) İskra köyü sakinleri, 1912 yılında Balkan Savaşı’nda hayatını kaybedenlerin anısına dikilen anıt taşı önünde bir araya gelerek, şehitler için dua ettiler. Dua merasiminde geleneksel olarak yapılan sağlık ve bereket mevlidinden sonra Kırcaali Bölge Müftülüğü İrşat Bölümü Başkanı Sezer Sadulov tarafından dua yapıldı.

107 yıl önce burada Balkan Savaşı esnasında yerli halka acımasız şiddet uygulandı. Masum sivillerden Salih Süleyman, Miman Salih, Ramazan Miman, Şerif Mahmud, Üzeyir İsmail, Murad Ali, Tahir Çauş, Halil Halil, Ramazan Yenipazar ve Bayram Topal Köşe silahla vurularak öldürüldü.

Onların anısına yapılan anıt taşı, şehitler mezarlarının bulunduğu İskra köyündeki mescidin bahçesine dikildi. Mermer taşının ön yüzünde Türkçe olarak şehitlerin isimleri yazılıdır. Anıt taş, Türkiye’ye 1976 yılında göç eden 57 yaşındaki Bursalı iş insanı Sadettin Sabri’nin (Garip) mali desteğiyle inşa edildi.

Şehitlerin anısına anıt taşı dikilmesi fikri, başta uzun yıllardır öğretmenlik yapan Sami Mestanov, Nazmi Çauş ve şu anda Türkiye’de yaşayan 88 yaşındaki Şaban İzzetov’a aittir.

Güner ŞÜKRÜ, Kırcaali Haber

Reklamlar