Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakan Yardımcısı Nikolay Nankov, dün Kırcaali’de düzenlenen “Avrupa Evimizde” konulu tartışma toplantısında yaptığı konuşmada,” Bu yıl kamulaştırma prosedürleri tamamlanacak ve Kırcaali Çevre Yolu’nun bir bölümünün tasarım projesi için kamu ihalesi açılacak. İnşaatı, gelecek yıl başlayacak” diye açıkladı. Bakan Yardımcısı, ”Bu, yalnızca 140 milyon levayı aşacak yatırımın büyüklüğü değil, aynı zamanda büyük toplumsal etkisi nedeniyle de bölgedeki en büyük projedir. Çevre yolu şehirde yoğun trafiği hafifletecek ve hava temizliğini artıracak ve gürültüyü azaltacak, çünkü yaz aylarında Kırcaali’den günde 10 000 araba geçiyor. Kırcaali-Yunanistan arası mesafe de oldukça kısalacak. 15 kilometrelik yol üç bölüme ayrılacak. İnşaat öncelikli olarak üçüncü bölümden başlayacaktır” dedi.

Nankov,”Proje, 5 viyadük, yol üzerinde köprü, Studen Kladenets Barajı üzerinde 1050 m uzunluğunda bir köprü, demiryolu geçitleri bulunan kesimlerde üstgeçit ve altgeçit, ulusal, ilçe ve tarımsal yollar bulunan karmaşık bir yapı inşa edilmesini öngörmektedir. Birkaç ay sonra Kırcaali ilinde başka önemli bir yol kesimi de Avrupa’ya yakışır hale gelecek. Momçilgrad (Mestanlı)-Krumovgrad (Koşukavak)-İvaylovgrad (Ortaköy) yolunun bir kesiminde süren 20 milyon levaya mal olan bakım onarım çalışmaları tamamlanacak. Proje, 2014 – 2020 Yunanistan-Bulgaristan İNTERREG V-A Sınır Ötesi İşbirliği Programınca ve Karayolu Altyapı Ajansı (APİ) bütçesinden finanse edilmektedir. İnşaat ve montaj işlerinin yüzde 46’sı tamamlandı. 2007-2013 Bölgesel Kalkınma Operasyonel Programınca sağlanan kaynaklarla aynı yolun 18 km’lik başka bir kesimi de yenilenmişti. Böylece bölge halkı yakında yolun 50 km’lik kesiminde rahat yolculuk yapabilecek. 2014-2020 Büyümedeki Bölgeler Operasyonel Programı kapsamında Kırcaali-Most (Köprülü)-Manastir yolunun 26 km’lik bir kesiminde bakım onarım çalışmaları yapılacak. Bakım onarımı ve denetim yapacak firma seçimine ilişkin ihale süreci devam ediyor. Kamu ihalelerine itiraz edilmediği takdirde inşaat çalışmalarına mayıs ayında başlanabilir” diye kaydetti.

Bakan Yardımcısı, ”İki haftaya kadar Kırcaali-Ardino (Eğridere) yolunun 28 km’lik kesiminde bakım onarım çalışmaları başlayabilir. Projenin yaz mevsiminde tamamlanması planlanıyor. Kırcaali ilinde yol altyapısına Avrupa Birliği (AB) fonları ve ulusal bütçeden sağlanan toplam 32 milyon leva yatırım yapılıyor” diye belirtti. Nankov,”Kırcaali Su ve Kanalizasyon Şirketi tarafından 2014-2020 dönemi Çevre Operasyonel Programı kapsamında yapılacak su ve kanalizasyon şebekesini iyileştirmeye yönelik yapılacak yatırımlar da Kırcaali açısından büyük önem taşıyacak. Maliyeti yaklaşık 70 milyon levayı bulan yatırım programı çerçevesinde Ençets (Salman) köyündeki içme suyu arıtma tesisinin yenilenmesine ilişkin proje için ek kaynak öngörülüyor. Proje kapsamında Momçilgrad (Mestanlı) kasabasında bulunan bazı yapılar da yenilenecek. Kırcaali Su ve Kanalizasyon Şirketi, 23 Nisan 2019’a kadar proje teklifini sunmalıdır. Yatırım projesi daha bu yıl uygulanmaya başlayabilir, bu projeyle Kırcaali il merkezi ve Momçilgrad kasabasında su ve kanalizasyon şebekesi ile ilgili bütün sorunların çözülmesi bekleniyor” diye ifade etti. Bu yıl Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakanlığı tarafından finanse edilen Kırcaali’de su pompa istasyonları projelerinin de tamamlanacağını kaydeden Nankov,”2014-2020 Bölgesel Kalkınma Operasyonel Programı kapsamında bölgede kentsel çevre, eğitim, sağlık ve sosyal altyapıyı iyileştirmek için ciddi yatırımlar da yapılıyor. Program kapsamında 51 milyon leva tutarında 22 proje sözleşmesi imzalanmış olup, 16 milyon leva ile yaklaşık 6 000 öğrenci kapasiteli 8 eğitim kurumu modernize edilecektir. Sağlık Bakanlığı’nın bir projesi kapsamında ilde bulunan tüm acil tıp merkezleri onarılacak ve yeni ambulanslar temin edilecek. Projeler en çok insanlar tarafından görülebilir ve yapılan hizmetler her bir vatandaşa ulaşır” dedi.

Bakan Yardımcısı, ”Ara verilen Toplu Konutlarda Enerji Verimliliğinin Arttırılmasına İlişkin Ulusal Program kapsamında ücretsiz olarak yapılan toplu konutlarda ısı yalıtım çalışmalarına bu yıl yeniden başlanacak. Bulgaristan Kalkınma Bankası’na 3 500 konutta ısı yalıtım çalışmaları yapılmasının finanse edilmesi için başvuruda bulunulmuştur. Programın ne şekilde devam etmesi gerektiği konusunda kamuoyunda tartışma yapılmasına ihtiyaç var” diye kaydetti. Program kapsamında yapılan inşaat çalışmalarını kontrol ve izleme mekanizmasının geliştirildiği ve bu amaçla bakanlıkta oluşturulan müdürlüğün 210’dan fazla konutta yapılan ısı yalıtım çalışmalarını denetlediği anlaşıldı.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar