BTV’de yayınlanan “Bu Sabah” programına konuk olan Karayolu Altyapısı Ajansı Ulusal E-TOLL Sistemi Yönetimi Daire Başkanı Prof. Dr. Oleg Asenov, “Ücretli yol ağının kullanımı için ödenen yol ücretlerinde % 3 ile % 6 arasında bir artış bekliyoruz” diye kaydetti.

Prof. Dr. Oleg Asenov, tüketim malı ve ulaştırma hizmetleri fiyatları üzerinden hesaplandığında nihai ürün fiyatlarında % 2’den fazla olmayan bir artışa yol açacağını düşünüyor.

Uluslararası Taşımacılar Birliği Başkanı Yordan Arabaciev’in ifadesine göre, E-TOLL otoyol ücreti sisteminin devreye sokulması, ekonomik mantığın ne kadar yanlış olduğunu gösteriyor. Bunu akaryakıt fiyatları ile örneklendiren Arabaciev, “Eğer şimdi dizel 2 leva ise, 16 Ağustos itibariyle sistem uygulanmaya girdiğinde 4,50 leva olacak” diye vurguladı.

Bu olaya mallar bağlamı dışında sadece mutlak rakamlar olarak bakılmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Asenov, her bir yol ücret sisteminin kendi özelliklere sahip olduğunu ve modellerin bir ülkeden diğerine mekanik taşınmasının doğru bir yaklaşım olmadığını dile getirdi. Onun ifadesine göre, tarife fiyatları 10 stotinka olduğu için önerilen tarifeler, daha küçük ve daha ekolojik araç kullanan taşımacıları teşvik edecektir.

En gelişmiş ekonomiye sahip ülke Almanya’da neden otoyol kullanım ücretlerinin iki kez daha düşük olduğu sorusu üzerine Prof. Dr. Asenov, bizde ulusal refahın, Almanya’nın aksine % 22’lik vergi yükü dağılımından etkilendiği için diğer ülkelerle benzetme yapılamayacağını yineledi.

Fiyat artışının hangi ürünlerde en önemli ölçüde olacağına dair soru üzerine Prof. Dr. Asenov, fiyat artışının muhtemelen en ciddi oranda maden suyu gibi, yani yüksek hacimli ve kütleli, ancak düşük maliyetli olan ürünlerin fiyatına yansıyacağına dikkat çekti.

Fakat Arabaciev, bunu kabul etmedi ve yol ücretlerdeki artışın tüm malların fiyatları üzerinde ciddi bir etkisi olacağını söyledi. Arabaciev, E-TOLL otoyol ücreti sisteminin uygulanmasında sözde kirleten bedelini öder ilkesinin gözetileceğinin belirtildiğini anımsattı.

Bu sebepten dolayı Euro 6 emisyon standardına uygun otobüs otoyol ücretinin kilometre başına 5 stotinka olduğu halde neden aynı standarda uyan kamyon otoyol ücretinin kilometre başına 50 stotinka olduğuna anlam veremediğini kaydeden Arabaciev, ”Bu mantık yanlış” dedi.

Prof. Dr. Asenov, şimdiki vinyet sistemi gelirlerine kıyasla E-TOLL otoyol ücreti sistemi gelirleri oldukça artacağı için E-TOLL otoyol ücreti sisteminin etkisinin daha 2020 yılında hissedileceğine kanaat getirdi.

Prof. Dr. Asenov,” E-TOLL otoyol ücreti sisteminin uygulamaya girmesi, politika yapmak için ekonomik bir mekanizmadır” diye vurguladı.

Ulusal E-TOLL Sistemi Yönetimi Daire Başkanı, önümüzdeki yıl yeni sistem sayesinde yol yapım, bakım ve onarım çalışmaları için en az 500 milyon leva olmak üzere ek fonlar sağlanacağını tahmin ediyor.

Arabaciev, taşımacıların yeni fiyatları kabul etmediklerini söyledi ve şunları ekledi, ”Bizler, insanların daha ucuza mal olan otobüs yolculuğu yapmalarına imkan vereceğiz, ancak onlar sütü ve ekmeği daha pahalı alacaklar-denge eksik”

Bu sebepten dolayı Uluslararası Taşımacılar Birliği, E-TOLL otoyol ücreti sisteminin uygulamaya sokulmasının ertelenmesinde ısrar ediyor. Prof. Dr. Asenov, ertelemenin mümkün olduğunu, ancak bu durumda daha da önemlisinin uygulanabilir bir model oluşturmak için görüşlerin yakınlaşmasını sağlamak olduğuna dikkat çekti.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar