Kırcaali Belediyesi’nin atık su arıtma tesisine ilişkin projesinin giriş konferansı yapıldı. Tam adı Kırcaali İçin Entegre Su Projesi: Atık Su Arıtma Tesisi ve Ana Kolektör Kurulması, Su Temini ve Kanalizasyon Şebekesini Genişletilmesi ve Yeniden Yapılandırılması projesinin giriş konferansının açılışını yapan Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis heyecanlı olduğunu basından gizlemedi. kircaalinin-atik-su-aritma-tesisi-projesiSayın Azis, “Benden önceki Belediye Başkanları’na Kırcaali’nin bugünkü görünümüne sahip olduğu çok önemli altyapı projelerini gerçekleştirmek nasip olmuştur. Şu anda Kırcaali’de sadece son 100 yıl için değil, gelecek 100 yıl için de en önemli altyapı projelerinden biri olan atık su arıtma tesisi projesine başlanacağından dolayı Belediye Başkanı olarak son derece kendimi mutlu hissettiğimi paylaşabilirim.

Çevre Operasyonel Programı gereğince gerçekleştirilen projenin tutarı yaklaşık 70 milyon Leva. Proje için Avrupa Birliği fonlarından 54 296 782 leva mali destek sağlandığı, ulusal bütçeden 13 574 196, Kırcaali Belediyesi Bütçesi’nden ise 2 099 102 leva katkı payı olduğu açıklandı. Atık su arıtma tesisinin kuruluşu yaklaşık 29 milyon levaya mal olacak.

Hasan Azis, “Kırcaali’nin her zaman bir Avrupa şehri olduğunu söylüyoruz, fakat gerçek şu ki atık su arıtma tesisi olmayan Avrupa şehri yok. Bu yönde önemli bir adım atmaktayız ve artık Kırcaali’nin çağdaş Avrupa şehri denilmesine hak kazanmış oluyoruz” diye ifade ederek, Belediye Başkanı olarak büyük ölçüde kamu yararına olması sebebiyle bu projeden dolayı gurur duyduğunu paylaştı. Hasan Azis, bu proje hazırlığına 8 yıl önce başlandığını belirterek katkısı olan önceki Belediye Başkanlarına ve Meclis üyelerine de teşekkürlerini sundu.

Başkan, 18 Temmuz 2015 yılında bitecek proje çalışmaları esnasında Kırcaalilere verilecek rahatsızlıktan dolayı özür diledi. Çünkü yapılacak büyük onarım sırasında sokak ve caddelerin kazılması gerekecek. Fakat gerek trafik akışında yapılacak değişiklikler, gerekse su temin edilmesinde önceden basın aracılığıyla duyurulacak.

Hasan Azis, “Yaşanılacak rahatsızlıklar sonucunda en önemli Belediye’nin Kırcaali’nin diğer Avrupa şehirleri arasında kendi yerini aldığını rahatça söyleyebilecek olmasıdır” diye ifade etti.

Projeyi uygulayacak şirketler birliğinin temsilcisi Pavel Kalistratov, Belediye yönetiminin ısrarı üzere kazı çalışmalarının aşamalı yapılacağını açıkladı. İnşaat uzmanının ifadesine göre bir sokağa boruların döşenmesi 4 ay alacak. Boruların 8 metre derinliğine yerleştirileceği, kolektör hattının ise baraj seviyesinin altında olacağı belli oldu. Yeni boruların onarılanlardan kat kat fazla olması öngörülüyor.

Projenin yöneticisi Müh. Mitko Sinabov, projenin teknik parametrelerini tanıttı.

Projeyle nüfusa su temin etme hizmetinin iyileştirilmesi, atık suların Arda nehrine akmasına son verilmesi, Su ve Kanalizasyon Şirketi’nin giderlerinin azaltılması hedefleniyor. İlk hesaplamalara göre proje bittikten sonra 10 yıla kadar Kırcaaliler 60 stotinkanın temizleme ücreti olmasıyla bir metreküp su için 2,26 leva ödeyecekler. Fakat Su ve Kanalizasyon Şirketi’nin uzun vadeli iş planına göre su pahalılaşacak ve bir metreküp suyun fiyatı 3 leva olacak.

Kırcaali Belediye Başkanı, perşembe gününe denk gelen 3 Ekim 2013 tarihinde saat 10.00’da Vızrojdentsi semtinde Oryantal Restoranı önünde Atık su Arıtma Tesisi projesinin temel atma töreni düzenlendiğini ve tüm Kırcaalilerin davetli olduğunu duyurdu.

Törende Çevre ve Su Bakanı İskra Mihaylova’nın da hazır bulunması bekleniyor.

 

Resmiye Mümin – Kırcaali Haber

Reklamlar