Bugün basın mensuplarıyla yaptığı görüşmede Kırcaali Valisi Biser Nikolov, Kırcaali, Mestanlı(Momçilgrad) ve daha yaklaşık 30 yerleşim yerinin 10 günden fazla susuz kalması riski olan ana su borusunun patlamanın eşiğinde olduğuna dair alarm verdi.
kircaalinin-ana-su-borusu-patlayabilirBu durum birçok kez Kırcaali’nin gündemine getirilmişti.  Vali’nin ifadesine göre şehir şebeke içme suyu ana hattının bulunduğu ana su borusunun su deposundan Kırcaali’nin Borovets semtindeki Kliment Ohridski sokağına kadar uzanan kısmında oluşan arızalardan dolayı yüzde 30-35 oranında su kaybı oluyor.

Nikolov, “Sadece incelenen 2 metrelik kesimde güçlü korozyondan dolayı onarılması mümkün olmayan yaklaşık 12 delik olduğu tespit edilmiştir. Bu kesimde saniyede 30-50 litre su kaybı oluyor” diye belirtti.
Vali, başka bir tehlike hakkında da uyardı. Boru deliklerinden akan suyun dereye dökülmesinden dolayı toprak kaymasının aktivize etmesi ve bölgede yeni heyelanların oluşması söz konusu olduğunu kaydetti. Nikolov, “Bu durum sadece şehrin altyapısı için değil, ana su borusuna yakın olan evler için de tehlikelidir” diye vurguladı.

Biser Nikolov, Bakanlar Kurulu’na sunulması üzere mesele hakkında rapor hazırlandığını bildirdi. Vali, ana su boru hattının yeniden yapılandırılması için yaklaşık 100 levalık finansman sağlandığını, fakat gereken onarım çalışmaları için son derece yetersiz olduğunu ileri sürerek ek finansman talep edileceğini söyledi. Su deposundan Borovets semtine kadar uzanan hatta ana su borusunun yenilenmesi için yaklaşık 700 bin leva gerektiği anlaşıldı.

Kırcaali’nin şehir şebeke içme suyu hattı geçen asrın 70’li yıllarının sonlarında ve 80’li yılların başlarında kurulmuştur. Kırcaali’de şehir içi su boru hattının değiştirilmesi projesiyle yenilenmesi öngörülüyordu. Fakat bu proje 2009 yılında Bölgesel Kalkınma ve İskan Bakanlığı tarafından donduruldu ve o zamandan beri projeyle ilgili gelişme olmadı.

 

Resmiye Mümin – Kırcaali Haber

Reklamlar