Değerli Dostlar.  Kırcaali Bölge Müftülüğü olarak iki gün süren Kuzey Bulgaristan ziyareti gerçekleştirdik.

kircaali-muslumanları-kuzey-bulgaristanda07.06.13 cuma günü başlayan yolculuğumuzun ilk durağı Şumen Müftülüğü oldu, Müftümüzü ziyaretten sonra hazırlık yapıp Tombul camiine geçtik, Vaazı Celil hocamız, sala ve ezanı Musa hocamız, hutbe ve imamlığı Beyhan hoca, müezzinliği de Sinan hocamız yürüttüler, namaza müteakip Müftülük ve Nüvvab yönetimince hazırlanan ikramlıkların eşliğinde sohbetimizi sürdürdük, Müftümüz ve camii rehberi Mustafa hocamız bizlere müftülüğün hizmet sahası ile Tombul camiinin tarihçesi hakkında bilgi verdiler. camii önünde hatıra resmi alıp, Müslümanların Münevver eğitim mercii- Tarihi Medresetü’n-Nüvvabı ziyaret ettik ve Müdür ve yardımcısından bilgi aldık, Allah’a emanet ederek ve ev sahiplerine gösterdikleri ilgi ve alakadan dolayı teşekkür ederek müsaade aldık. 2. durağımız Razgrad oldu. En evvela müftülüğümüzü ziyaret ettikten sonra Müftüden bölge konjektörü ile bilgi aldık, Üzeyir hocadan dinlediğimiz ilahi ve aşırdan sonra, Ahmed bey camiini ziyaret ettik ve büyük hüzün ve ızdırapla sanat harikası, muhteşem İbrahim paşa camiini ziyaret etik.

Mevlamıza bir an önce restore edilip ibadete açılması yönünde dua ettik. İlgi ve ikramlara teşekkür edip Rusçuk’a geçtik. İmam hatip lisesinde konakladık, bizleri Müdür mavini diyanetin temsilcisi Muzaffer Gedikoğlu karşıladır. Nüvvab’ın bir şubesi olarak 1991de açılan okul ilk dönemde kız öğrenci kabul eden tek imam hatip lisesiydi. Akşam yemeyi ve sabah kahvaltısı takdim eden okulumuza teşekkür ediyoruz. Daha sonra müftümüzü ziyaret ettik, bizleri mahcup ettiler “Maklube” hazırlamışlar. Kendileriyle sohbet ettik. Dostlarımızla Rusçuk turu gerçekleştirdik. Sabah kahvaltısına müteakip Tuna ziyareti sonrasında Muzaffer hocamıza misafirperverliğinden dolayı teşekkür ederek müsaade aldık. Sırasıyla Tırnova ve Eski Zağra şehirlerini müşahede ederek 08.06.13, saat 16.15’te Kırcaali’ye ulaştık. Yola kardeşlerimizi ziyaret etmek, memleketteki güzellikleri görmek, Ecdadımız Osmanlıdan kalan camileri ziyaret etmek üzere yola çıktık. Rabbim bizleri Peygamberimizin müjdesine nail olanlardan eylesin.

Kudsi hadiste şöyle buyurulur ” Bir kul uzak diyarda bir kardeşini ziyarete gidiyordu, Allah, insan şeklinde bir melek kendisine gönderdi- nereye gidiyorsun böyle diye sorusuna bu zat ” Uzak diyarda bir dostum var” onu ziyarete gidiyorum cevabını verdi. İnsan şeklinde melek bir beklentin mi var? Geçmişte bir menfaatin mi oldu. Hayır, vallahi Allah için seviyorum hiç bir beklentim yok cevabını verdi. Soruyu önemine binaen üç kez soran meleğe hep aynı cevabı veren bu saate, insan şeklinde gelen bir melek olduğunu kendisine Allah’tan bir müjde getirdiğini ifade etti ” hiç bir menfaat beklentisi olmadan, Allah rızası hedefiyle dost ziyaret etmenin mükafatı ” Cennet yolculuğunun kolaylaştırılması ve Allah’ın rızasıdır” buyurdu.

Mevlam İslam kardeşliğini hakkıyla kadrini bilen ve değer verenlerden eylesin. Şumnu, Razgrad ve Rusçuk ziyaret mahallimizdeki dostlarımızı da Kırcaali’ye davet ettik- inşallah yakın tarihte onlarda bizleri ziyaretleriyle onure edeceklerdir. Haz aldık, mutlu olduk, güzel bir dostluk ve kardeşlik havası teneffüs ettik oralarda. Şumen müftülüğü ve Nüvvab yönetimine, Razgrad müftülüğüne, Rusçuk Müftülük ve Özellikle de İmam hatip yönetimine Şükranlarımı sunarım. Katkılarından dolayı da Ayhan Etem beye de kalbi teşekkürler.

 

Beyhan Mehmet – KH

Reklamlar