Kırcaali’nin Gledka semti yakınlarındaki havaalanının korunması için imza kampanyası başladı. Dilekçeyi ilk imzalayan Kırcaali Belediye Başkanı Müh. Hasan Azis oldu. İmza kampanyası, iş insanları, toplumun ileri gelenleri, işveren örgütlerinin temsilcilerinin yer aldığı Girişim Komitesi tarafından başlatıldı.

İmza kampanyası, Belediye Başkanı Hasan Azis, Kırcaali Havacılık ve Motosiklet Spor Kulübü Başkanı Sebahattin Gökçe ve Başkan Yardımcısı Seyhan Mehmet, Kırcaali Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Müh. Nasko Nastev, Kırcaali Rotary Kulübü Başkanı Valentin Gogev, Kırcaali Belediye Meclisi Kamu Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Angel Matuşev, Kırcaali’nin ileri gelen isimlerinden Dora Hristova, iş dünyasının temsilcisi Veli Şakir, veteran pilot Rusi Petkov ve başka isimlerin katıldığı belediyede düzenlenen çalışma toplantısı ile başlatıldı. Çalıştayda İnşaattan Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Müh. Katya Mitovska da yer aldı.

Müh. Azis, girişim koordinatörünün Kırcaali Havacılık ve Motosiklet Spor Kulübü olduğunu ve girişimin Kırcaali Belediyesi’nin desteği ile gerçekleştirildiğini açıkladı. “Kırcaali Üzerinde Kanatlar” başlığı altında düzenlenen imza kampanyası 20 Nisan 2019 tarihine kadar sürecek. 20 ve 21 Nisan’da bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Kırcaali Üzerinde Kanatlar” başlığı altındaki girişim gerçekleştirilecek. Girişime iki kişilik uçakla pilotlar katılacak. Belediye, Kırcaali’nin çocuklarının Doğu Rodoplar’ın kuşbakışı manzarasının tadını çıkartmalarına fırsat verilmesi için ödenecek bedeli karşılayacak.

Girişimden sonra devlet kurumlarına imza kampanyasını destekleme çağrısında bulunulacak. Çağrı mektubu, Cumhurbaşkanı, Başbakan, Meclis Başkanı, parti meclis grubu başkanları, ülkedeki temel siyasi partilerin liderleri, ulaştırma ve turizm bakanları, Ulusal Sanayi Bölgeleri Şirketii ve Kırcaali Valisi’ne gönderilecek.

Belediye Başkanı, ”Faydalı bir çalıştay oldu. Havaalanının sanayi alanına dönüştürülmemesi gerektiğine hemfikiriz. Kırcaali, 2005 yılından beri Sanayi Bölge projesine sahip. Alan 250 dönümdür. Araziyi 14 yıldır koruyoruz. İki araziye gerek yok. Kırcaali, bu ülkenin bir parçası ve bu alanı birlikte kullanmamız gerekiyor” diye vurguladı. Kırcaali’deki havaalanının sanayi alanına dönüştürülmesinin devletin stratejik bir hatası olacağını vurgulayan Müh. Azis, devletin havaalanının mülkiyetini belediyeye devretmesini arzu ettiklerini dile getirdi.

Belediyenin, Kırcaali Havacılık ve Motosiklet Spor Kulübü ile birlikte havaalanının yönetimini gerçekleştirmesini istediğini ifade eden Belediye Başkanı, ”Biz havaalanının kapatılmasını değil, pistin uzatılmasını istiyoruz. 100 yolcu taşıma kapasitesi bulunan uçakların inişine imkân verecek böyle bir olanak var” diye belirtti.

Kırcaali Rotary Kulübü Başkanı Valentin Gogev, havaalanların inşa edildiği Bulgaristan’ın komşuları Yunanistan ve Türkiye’yi örnek gösterdi. Gogev,”Komşularımızın hiçbiri altyapıyı bozmuyor, tam tersine inşa ediyor. Rotary Kulübü üyeleri kesinlikle havaalanının sanayi alanına dönüştürülmemesine karşı çıkıyorlar” diye vurguladı.

Belediye Başkan Yardımcısı Müh. Katya Mitovska, “Potansiyel yatırımcılarla konuştuğumuzda onlar iki şeyle ilgileniyorlar: beş yıldızlı oteller ve bir havaalanı” diye kaydetti.

Veli Şakir,”Havaalanı acil teslimatlarda kargo uçuşlar için kullanılabilir. Burada bir gümrük ofisi olması kolaylık sağlıyor” diye vurguladı.

Eski paraşütçü olan Müh. Nasko Nastev, geçmişte havayolunun sağladığı kolaylıkları hatırlatarak tekrar havayolu ulaşım hizmeti sağlanabileceği görüşünü dile getirdi. Müh. Nastev,”100 yıl öncesine bakmak yerine 50 yıl geriye gideceğiz” dedi.

İş adamı Seyhan Mehmet,”Yıkmak kolaydır, inşa etmek zordur” diye belirtti. Havaalanının charter uçuşları için uygun olduğunu söyleyen iş adamı, “Schengen Bölgesi’ne girersek, havayolu taşımacılığına acil ihtiyaç olacak” dedi. Onun ifadesine göre, Kırcaalilerin öncelikler konusunda net bir karar vermek zorunda: Turizmi geliştirmek istiyorlar mı, yoksa istemiyorlar mı?

Toplumun ileri gelen isimlerinden Dora Hristova, ülkede en fazla 8 sanayi bölgesi kurulacağına işaret etti. Haskovo (Hasköy) şehrindeki sanayi bölgesinin Uzuncovo Havaalanı yanında kurulacağına dikkat çeken Hristova,”Burada çok iyi bir tesadüf olması halinde havaalanının yanında bir sanayi parkı olacak. Ancak havaalanı sanayi alanına dönüştürülürse ne sanayi parkımız ne de havaalanımız olacak” dedi.

Rusi Petkov, Kırcaali’deki havaalanına Yak-40 tipi uçak gibi 40 kişilik uçakların bile iniş yaptığını anımsattı. Petkov, ”Şu anda ülkede Sofya, Varna, Burgaz, Gorna Oryahovitsa ve Filibe’de olmak üzere 5 lisanslı havalimanı bulunmaktadır. Diğer küçük havaalanları uçak alanları olarak adlandırılıyor. Onların ikisi, havacılık spor kulüpleri tarafından işletiliyor. Kırcaali, tekrar lisanslı havaalanına sahip olabilir. Şu anda 2 kişilik bir uçağın ücreti 20 000 leva. Bölgede artık böyle bir araç var. Helikopter de var. Üç tane de motorlu planör var. Park edebilecekleri bir yer olsaydı, birçok insan uçak satın alırdı, yani havaalanını kullanabilselerdi. Havacılık sporunu geliştireceğiz. Havaalanı hem acil durumlar hem de tarımsal faaliyetler için de gereklidir. Hem Başbakan’ın uçağı da bu havaalanına iniş yapmayı tercih ediyor” diye belirtti.

Kırcaali Havacılık ve Motosiklet Spor Kulübü Başkanı Sebahattin Gökçe, girişimin şehirde aktif bir sivil toplumun var olduğunu göstermeyi amaçladığını belirti. Gökçe, ”Bizim arzumuz hem Belediye Başkanı hem de Vali tarafından desteklenmemizdir” dedi. İş adamı, durumu Hava Trafik Yönetim Müdürlüğüne bildirdiğini ve Kırcaali Valiliği’ne de mektup yazdığını söyledi. Gökçe, “Tek çözüm, devletin havaalanının mülkiyetini belediyeye devretmesi, belediyenin havaalanını çok iyi yöneteceğine inanıyorum” diye kaydetti.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar