Müslüman alemi Ramazan Bayramı’na kavuşma sevincini yaşıyor. Bulgaristan’da Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kırcaali şehrinde mübarek bayram coşkuyla karşılandı.

Kırcaali Merkez Camii’ni dolduran yüzlerce Müslüman, teşrik tekbirleriyle Ramazan Bayramı namazını eda ettiler. Her bayramda olduğu gibi camiye sığmayan yüzlerce mümin, namazı cami avlusunda kılmak zorunda kaldı.

Ayrıca caminin dolup taşması sebebiyle bayram namazını hiç kılamayan çok sayıda Kırcaalili, namaz sonrası bayramlaşmak için beklediler. Yürekler acısı bu durum, Kırcaali’de inşaat halindeki ikinci camiye duyulan ihtiyacı bir kez daha gözler önüne serdi.

Kırcaali Merkez Camii’nde görevli Türkiye’den konuk imam Metin Uluocak’ın kıldırdığı sabah namazının ardından Kur’an okundu, tövbe ve istiğfar edildi.

Daha sonra Metin Hoca, bayram namazına kadar yaklaşık yarım saat cemaate günün anlam ve önemine binaen coşkulu bir vaaz ve nasihatte bulundu.

Bayram namazını kıldıran Merkez Cami Baş İmam Hatibi Erdinç Hayrullah, namazın kılınışının usulünü hatırlattıktan sonra Başmüftülük tarafından ilan edilen tam saat 06:20’de müminler namaza saf tuttular. Diğer namazlardan farklı olarak cemaatte oldukça gençlerin bulunduğu sevindirici bir olaydı.

Namaz sonunda okuduğu bayram hutbesinde imam, Ramazan Bayramı’nın bir ay boyunca oruç tutanların bayramı olduğuna dikkat çekti. Kur’an-ı Kerim’de geçen ilgili ayetleri belirterek, bayramlarda kırgınların ve dargınların barışması gerektiğini vurguladı. Bayram hutbesinden sonra edilen dualarla namaz sona erdi.

Namazdan sonra Müslümanlar, kardeşçe kucaklaşıp büyüklerin ellerinden, küçüklerin gözlerinden öperek, Ramazan Bayramı’nı kutlayıp birbirlerine güzel dileklerde bulundular, küs olanlar bayram vesilesiyle barıştı. Bayramlaşma geleneğinden yararlanıp şeker ve para toplamak için onlarca çocuk, cami kapısında müminlerin içeriden çıkmasını bekledi. Cami kapısı önünde duran birkaç kişi ise bayram vesilesiyle camiye yapılan para bağışlarını topladı.

Merkez Camii’nden başka Kırcaali ilinde bulunan yaklaşık 340 cami ve mescitte eda edilen bayram namazı ile tüm bölgede Ramazan Bayramı coşkuyla karşılandı.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar