Kırcaali Bölge Müftüsü Beyhan Mehmet, beş yıllık yeni bir dönem için yeniden Bölge Müftüsü seçildi. Bugün Kırcaali Merkez Camii’nde imamlar arasından seçilen 107 delegenin katılımıyla Bölge Müslüman Konferansı gerçekleşti. Bölge Müftüsü seçimine ilişkin yapılan açık oylamada Beyhan Mehmet, 99 imamın oyunu alırken, diğer aday Eski Başmüftü Fikri Sali ancak 2 oy alabildi, 6 imam ise oylamaya katılmadı. Bölge Müslüman Konferansına teşrif eden konuklar arasında Başmüftü Dr. Mustafa Hacı, Haskovo (Hasköy) Bölge Müftüsü Basri Eminefendi, Momçilgrad (Mestanlı) İlahiyat Lisesi Müdürü Ahmet Bozov hazır bulundular.

Konferans Başkanı Bölge Müftülüğü Vaizi Enver Halil, programı tanıttıktan sonra Merkez Cami İmam-Hatibi Erdinç Hayrullah asr-ı şerif okudu.

Bölge Müftü Vekili Erhan Recep’in gerçekleştirdiği açılış konuşmasının ardından konferansın onur konuğu Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Dr. Mustafa Hacı selamlama konuşması yaptı.
Heyecanını gizleyemeyen Başmüftü, “Allah’a şükürler olsun ki, genç insanlarımız imam olmaya başladı. Demek ki bizde bulunan imam-hatip liseleri ve Sofya’daki Yüksek İslam Enstitüsü meyvelerini vermeye başladı. Bunun ötesi daha önemli-genç insanlarımız din açısından hizmetin anlamını anlamaya başladılar. Bu demektir ki, Bulgaristan Müslümanları’nda bir uyanış, tekrar dini yaşamak ve yaşatmak söz konusudur. Bu bize güç, moral veriyor” dedi. Yeryüzünde zulüm altında kalan din Müslümanlara dua edilmesi gerektiğini kaydeden Başmüftü, bununla birlikte zulüm olaylarını diğer Müslümanlara duyurmaya çalışılması gerektiğini belirtti. Dr. Hacı, “Herkes elinden geldiği kadar dinimize hizmet etmeli” diye altını çizdi. Bulgaristan’da yaklaşık 1500 cami ve mescit bulunduğunu ve bu mirasa sahip çıkılmasının her Müslümanın boynunun borcu olduğunu söyledi. Gelecek nesillere de bunu tebliği etmek zorunda olunmasına dikkat çeken Başmüftü, bu hizmetlerin ancak Bulgaristan’daki 1,5 milyon Müslümanın el birliği ile, hep birlikte gerçekleştirilmesinin mümkün olduğunu kaydetti. Başmüftü, Bulgaristan Meclisine sunulan bir kanun tasarısında yurt dışından hocanın gelmemesinin, yurt dışında eğitim gören hocaların göreve getirilmemesinin ve yurt dışından yapılan her türlü yardımların kabul edilmemesinin öngörüldüğünü vurgulayarak, Müslümanların bu tasarıya karşı tepki vermeleri gerektiğinin altını çizdi.

Ardından Bölge Müftüsü Beyhan Mehmet, 2011-2016 Müftülük dönemine ilişkin faaliyet raporunu tanıttı. Başmüftülüğün teşviki ve rehberliğinin son derece önemli olduğunu belirten Beyhan Hoca, raporunda geçen dönemde Bölge Müftülüğü tarafından gerçekleştirilen irşat faaliyetlerine ve sosyal yardım kampanyalarına değindi. Bölgede 5 vakit ezan okunan camilerin sayısının 20-25’ten 100’e çıkarıldığını belirten Müftü, çeşitli vesilelerle camilerin yüzde 80’ini bizatihi ziyarette bulunduğunu ifade etti. Müftü, Kırcaali’de ülkenin ilk İslami Neşriyat Kırtasiyesi’nin hizmete açılmasını, İslam Kültür Merkezi olarak hizmet sunulacak Bulgaristan’da en büyük caminin inşaatına başlanmasını, geçen yıl Dünya Güzel Kur’an-ı Kerim Okuma Birincisi Mustafa Özcan Güneşdoğdu Hoca’nın teşrifleriyle 1300 kişinin katılımıyla Kutlu Doğum Programı düzenlenmesini, bu yıl dünyaca ünlü Tasavvuf Musikisi Sanatçısı Hafız Mustafa Özcan Güneşdoğdu’nun tekrar Kuran üstadı Fatih Çollak Hoca ile birlikte bölgeye teşrif etmelerini, yeni 4 katlı bir vakfiye binanın tamamlanmasını, bölgeden 15 yetime destek verildiğini, Müslümanlar Dergisi’ne en çok sayıda olarak bölgeden 470 abone olduğunu, 50 aileye ilaç parası sağlandığını, her yıl düzenlenen 150-200 çocuk için toplu sünnet törenlerini, toplu iftarları ve daha birçok faaliyeti belirtti. Müftü, her yerleşim yerinde 5 vakit ezanın okunması, okullar ve ana okullarda çocuklara helal gıda verilmesi, Müslümanlar Dergisine sahip çıkılması ve çocukların okulda seçmeli ders olarak İslam Dini dersini okumaları için imamlara destek çağrısında bulundu. Beyhan Mehmet, geçen dönemde destekleri için Başmüftülüğe, ekibine ve bölgeden imamlara teşekkürlerini sundu.

Ardından Bölge Müftü adayı Eski Kırcaali Müftüsü ve Eski Başmüftü Fikri Sali konuşma yaptı. Kırcaali’de ilk defa Bölge Mülsüman Konferansının 19 Eylül 1991 tarihinde gerçekleştirildiğini ve o zaman 28 yaşındayken ilk Kırcaali Müftüsü olarak hizmete başladığını paylaşan Fikri Hoca, bir yıl sonra Sofya’da yapılan Ulusal Müslüman Konferansından sonra Başmüftü makamına getirildiğini ve 1998 yılına kadar bu görevde bulunduktan sonra makamı Mustafa Hacı’ya devrettiğini belirtti. 2000 yılında Bölge Müftüsü seçilen Fkri Sali, 3 yıl sonra tekrar Başmüftü seçildiğini ve mahkemenin seçimi tescil etmemesine rağmen görevi yerine getirdiğini kaydetti. 2005 yılında ikinci defa Başmüftülük makamını Mustafa Hacı’ya devrettikten sonra ağır bir hastalık sonrasında 2006 yılından bu yana Başmüftü Danışmanı görevini yürüttüğünü ifade etti. Beyhan Mehmet’i dini hizmetlerinden dolayı tebrik eden Fikri Sali, başarılarının devam etmesini diledi. Asıl görevin imamlara düştüğünü belirten Başmüftü Danışmanı, onların kendi yerleşim yerlerinde dini hizmetlerde bulunacak birilerini yetiştirmeleri gerektiğini vurguladı. Bölgede hizmette bulunan bütün imamlara belirli miktarda ücret verilmesini ve kapalı olan bütün cami ve mesçitlerin hizmete açılması gerektiğini söyledi. Fikri Hoca, daha Bölge Müftüsü görevinde olduğu 1991 yılında Kırcaali’deki eski medrese binasının geri iadesi için dava açtıklarına dikkat çekerek, bu konuda mücadele gerektiğinin altını çizdi. Eski Başmüftü, bölgede yedi ilçede birer vaiz ve birer vaizenin görevlendirilmesini istirham etti.

Daha sonra Müftü seçimi için oylamaya geçildi. Beyhan Mehmet, yeniden Bölge Müftüsü seçildikten hemen sonra, “Ben oylarınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Güvenlerinize layık olmaya çalışacağım. Yeni dönemde yeni yapmamız gereken faaliyetler olacak. Bunları hep beraber istişare edeceğiz, beraber adım atacağız. Bununla beraber Krumovgrad (Koşukavak) İlçemiz de Kırcaali Müftülüğüne bağlandı. Orada zaten Müftümüz sayesinde birçok ziyaretler gerçekleştirmiştik. Orayı da ihmal etmeyeceğiz, bunu da kalben ifade etmek istiyorum. Aylık imam toplantıları sayesinde köydeşlerimizden gelen talepler hassasiyetle değerlendirildiği gibi ileriye dönük yine değerlendirilecek ve hep beraber inşallah, bu topluma nasıl daha fazla faydalı olabileceğiz, iyi ve manevi değerlerimiz için neler yapabiliriz sorusunu her zaman konuşacağız. Ben tekraren teşekkür ediyorum. Allah sizlerden razı olsun! Güveninizi muhafaza etmeye çalışacağım” diye konuştu.

Reklamlar