Bulgaristan ve Türkiye’den sekiz gönüllü, üst üste üçüncü yıldır Rodopların Madan belediyesinde yaşlı ve yalnız insanlara altı ay boyunca yardım edecek.

 

Proje yöneticisi Emiliya Georgieva, BNR’ye verdiği demeçte, “Kiralık Torun” Projesi’nin “Özel Gereksinimli Çocuklar” Derneği tarafından Avrupa Dayanışma Birlikleri’nin mali desteğiyle uygulanmakta olduğunu söyledi.

 

 

“Kiralık Torun” Projesindeki amacımız, toplumumuzun iki acil sorununa çözüm getirmek, bir yandan yaşlılara bakmak, diğer yandan genç işsizliğinin ve özellikle özel gereksinimleri olan gençlerin işsizliğinin üstesinden gelmektir.”

Proje, Mart ayı ortasında başladı ve altı ay sürecek. Gönüllüler, yaşlı insanlarla çalışmak, kültür şokunun üstesinden gelmek ve bir arada yaşamak gibi konularda birçok eğitim sürecini tamamlamış bulunuyor.

“Gönüllü hizmet, bu gençlerin olağan günlük yaşamındaki birçok zorluğu ve değişiklikleri içeriyor ” diye belirtiyor Emiliya Georgieva.

Emiliya Georgieva

Emiliya Georgieva

İlk uyarlamanın ardından, yaşlıların çoğunlukla yaşadığı Madan Belediyesi’ndeki daha küçük yerleşim yerlerine ziyaretler gerçekleştirilecek ve görüşmeler köy muhtarları ve muhtar vekilleri yardımıyla yapılacak.

„Köy muhtarların ve muhtar vekillerinin ellerinde yalnız yaşayan ve bizimle tanışmak isteyen yaşlıların listesi var. Bizler bu buluşmayı organize ediyoruz ve Rodopların sımsıcak misafirperverliğine tanık oluyoruz. Sonra herkes neye ihtiyaçı olduğunu söyliyor – bahçe mi kazılacak, ev mi temizlenecek, bir oda mı boyanacak, mobilya mı taşınacak veya eczaneden ilaçlar mı satın alınacak. Bizler gerekli malzemeleri sağlıyoruz ve çalışmaya başlıyoruz.”

 

Emiliya, faydalı işler yapılırken gerçek dostlukların da kurulduğunu söylüyor.

 

Ayrıca projenin ilginç bir yönü olarak, gençlerin yaşlılara sosyal ağlarla çalışmayı öğrettiği “Köy meydanında” girişimini vurguluyor.

Böylece geçmişten gelen bu güzel iletişim, sözüm ona “meydanda” yeni zamanın ruhu içinde sanal olarak devam ediyor.

Emiliya “Çok eğlenceli ve faydalıdır” dedi.

Gönüllüler, genellikle yardım ettikleri kişilerin tavsiyelerini ve fikirlerini alıyorlar ve faydalı ve hala önemli oldukları hissine kapılıyorlar. “Özel Gereksinimli Çocuklar” Derneği Başkanı, “Gönüllülerimiz, gerçekten bu insanların kayıp torunlarının bir ölçüde yerini doldurmayı başarıyor” dedi.

Şimdiye kadar edinilen deneyimler açıkça şunu gösteriyor, sosyal açıdan faydalı çalışmalar ve yaşlılarla kurulan iletişim, projeye katılanların her birinde olgunlaşmaya neden oluyor.

 

Bu yıl ayrıca eğitimini tamamlamış özel gereksinimli, işsiz iki genci de kapsıyor. Türkiye’den Ayşe Gül, hayallerinden birini gerçekleştirmek için programa katılmayı seçiyor ve bu hayali de, bölgeden bir ülkede gönüllü olmaktır. “İlk fırsatım Bulgaristan idi ve buraya böyle geldim. Bu uzun vadeli bir taahhüt, bu yüzden sorumluluğun farkındayım” dedi.


 

Projeye katılanlardan biri de Ivaylo Sinapov:

“Bir sihirbaz olarak yaptığım işte olduğu gibi, aldığım en büyük şey, yardım ettiğimiz yaşlıların gülümsemesidir. Bu benim için gerçek bir mutluluk ve bana devam etme duygusu veriyor.”

Emiliya Georgieva’ya göre projenin büyük amacı, insanlar arasında daha derin ve kalıcı bağlantılar yaratmak ve daha sonra da bu bağlantıların devam etmesidir.

Derleyen: Vesela Krısteva

Çeviri: Şevkiye Çakır

Reklamlar