Sofya’nın doğusunda bulunan Karlovo kentindeki tarihi Kurşum Camisi’nin Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğü’ne iade edilmesi kararı binlerce kişi tarafından protesto edildi.

Karlovo Cami
Karlovo Cami

Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğü, vakıf mülklerinin iadesine ilişkin 80’i aşkın dava açmış, Karlovo Camisi ile ilgili dava, müftülüğün bu girişimleri kapsamında kazandığı ilk dava olmuştu. Filibe İl Mahkemesi, 3 Ekim’de Kurşum Camisi ve şu anda kent bahçesi olan üç dekarlık alanın Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğü’ne iade edilmesine karar vermişti.

Caminin yeniden ibadete açılmasını planlayan başmüftülüğün niyetine karşı çıkan Bulgar vatandaşlar, tarihi caminin müzeye dönüştürülmesini istediler. İnternetteki sosyal paylaşım ağları üzerinden organize olduklarını ve dini cepheleşme yaratmak istemediklerini savunan göstericiler arasında çok sayıda Ortodoks din adamının bulunması dikkati çekti.

Bulgar milliyetçisi sloganların atıldığı gösteride konuşma yapan Karlovo Belediye Meclis Başkanı Stoyo Karagensi, “Zamanında kılıç ve kanla alınanlar kimseye ifade edilemez” dedi.

Bölgeden Kazanlık, Kalofer, Eski Zağara gibi bir çok şehirden gelen kalabalık gruplar şehir merkezinde yürüyüş yaparak, “Uyanın” yazılı pankartlar açtılar. Gösteride, aralarındaki rekabetle bilinen PFK Levski ve PFK ÇSKA futbol kulüplerinin taraftarları da birlikte hareket ederek sloganlar attılar.

Göstericiler, caminin belediye mülkü kalması talebiyle başlattıkları imza kampanyası kapsamında 2 bine yakın imza topladıklarını belirtti. İmzalar kampanya sonunda parlamento ve Filibe İstinaf Mahkemesi’ne verilecek.

 

AA

Reklamlar