Kapıkule Sınır Kapısı’ndan çıkış yapmak isteyen TIR’ların sürücüleri, son 17 saatte 45 Türk TIR’ına Bulgar gümrüğünde ‘eksik evrak’ bahanesiyle yüklü miktarlarda para cezası kesilmesini protesto etmek için kontak kapattı. Eylem nedeniyle Bulgaristan‘dan Türkiye‘ye giriş yapacak TIR’lar 10 kilometre, Türk tarafında ise 8 kilometre kuyruk oluştu.
kapikulede-tir-soforlerinin-protestosuUlaştırma Bakanlığı’nın Eylül ayında yeni uygulamaya koyduğu ceza tebliği ile TIR sürücülerine eksik veya geçersiz evrakları nedeniyle Türk gümrüklerinde 3 bin euro para cezası kesildi. Bulgaristan TIR sürücülerine ceza kesilmesini tepkiyle karşıladı. Ardından da Bulgar gümrükçüler dün geceden itibaren keyfi ceza uygulamasına başladı. Türkiye’den çıkış yapacak olan Türk TIR’larını Kaptan Andreevo ve Lesova Sınır Kapısı’nda durduran Bulgar gümrük görevlileri bin ile 3 bin euro arasında cezalar kesmeye başladı. Son 17 saatte 45 Türk TIR’ına plakaları sökülerek ceza kesilmesi üzerine hem Türk tarafındaki hem de Bulgaristan gümrüğündeki Türk TIR sürücüleri kontak kapatarak eylem yapmaya başladı.
TIR sürücülerinden Mehmet Murat Uslupat, Bulgar gümrüğünde yüklü miktarlarla ceza kesildiği için Türk tarafında kontak kapattıklarını belirterek, “Bulgaristan gümrüğünde ve polis nezaretinde sadece Türk TIR’larına 3 bin euro’luk cezalar kesiliyor. Dün geceden beri biz de bunu protesto etmek için hem Türk, hem de Bulgar tarafında kontak kapattık ve ilerlemiyoruz. Kesilen cezalar hep sudan sebeplerle ve yüksek miktarlarda kesiliyor. Bu durum düzelene kadar burada beklemeyi sürdüreceğiz.”
Diğer TIR sürücüsü Faik Benli ise “8 saattir sırada bekliyoruz. Problem Bulgar polisinin kestiği cezalar. Bu nedenle kontak kapattık eylem yapıyoruz. Arkamızda kimse yok, sahip çıkan da yok. Yüklü mallarımız var, gidemiyoruz. Açılıncaya kadar bu eylem devam edecek” dedi.
VALİ YARDIMCISI: BULGARİSTAN MİSİLLEME YAPIYOR
Kapıkule Sınır Kapısı’ndan Sorumlu Vali Yardımcısı Nedim Irmak, Ulaştırma Bakanlığı’nın 3 bin euro ceza ön gören yeni tebliğine karşılık, Bulgar tarafının kestiği cezalarla ‘misilleme’ yaptığını söyledi. Irmak şöyle konuştu:
“Bu sabahtan itibaren Bulgar yöneticilerle görüşmeye başladık. Bizim Ulaştırma Bakanlığımız 1 Eylül’den itibaren yeni bir uygulamaya geçti. Bu uygulama sonunda 3 bin euro gibi eksik evraklara para cezası uygulanıyor. Bulgaristan tarafındaki durum bir misille olayı gibi duruyor. Bizim TIR’larımıza ‘lastiklerin tırnakları azalmış, camında çizik, çatlak var’ gibi nedenlerle ortalama 2 bin euro cezalar uygulanıyor. Bunun üzerine bizim TIR sürücülerimiz ‘bize kimse sahip çıkmıyor’ diye bir eylem başlattılar. Bulgar heyeti geldi ve kendileriyle bir görüşme yaptık. Kendi bakanlıklarıyla görüştüler ve toplantı talep ettiler. Edirne Valisi sayın Hasan Duruer, Ulaştırma Bakanlığı ile bu konu üzerine bir görüşme yapıyor. Bulgaristan sanıyor ki sadece bu uygulama kendine yönelik yapılıyor. Halbuki bu tüm TIR’lara ülke ayırımı yapmadan uygulanıyor. Bulgar tarafı da buna karşılık misilleme yaparak sadece Türk TIR’larına cezalar kesiyor.”
Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdür vekili Çetin Hıdımoğlu da, Eylül ayından itibaren uygulamaya başlanan 68 sayılı tebliğin, geçersiz ya da eksik belgeler için 3 bin euro cezayı ön gördüğünü kaydederek şunları söyledi:
“Ulaştırma Bakanlığı’nın 68 sayılı tebliği ile beraber geçersiz ya da eksik belgesi olan araçlara ceza uygulaması başladı. Öncekinden farklı olarak 3 bin euro ceza uygulanmaya başladı. TIR sürücülerin bu uygulamaya tepkisi oldu, buna karşılık Bulgar gümrüğü de kendi içinde bir uygulamaya geçti. Bizim uygulamada anlık ceza uygulanıyor.”
‘TÜRK TIR’LARINI YÜRÜYEN BANKA OLARAK GÖRÜYORLAR’
Bulgaristan Gümrük Kapısı’nda son 17 saatte 45 araca yüksek miktarlarda ceza kesilmesi üzerine Türk sürücüler iki tarafta da kontak kapatarak eylem yapmaya başladı. Kapıkule Sınır Kapısı önünde toplanan kalabalık adına konuşan Gürsel Tutar, sorunları çözülene kadar yola devam etmeyeceklerini belirterek şöyle dedi:
“Bulgaristan gümrüğünde özellikle 45 aracımıza plakalı sökülmek kaydıyla ceza yazılmıştır. Bu cezaların tamamı hiçbir yerde yasal değildir. Bunların önüne geçilmesi için devletin bizim sorunlarımıza yanıt almadığımız sürece, buradan ayrılmadan Bulgaristan’a giriş yapmayacağız. Türk TIR’larını herkes yürüyen bir banka olarak görmektedirler. Şu anda marşa basmıyoruz. Sadece ceza uygulaması değil, tüm sorunlarımız çözülene kadar burada eylem yapmaya devam edeceğiz.”
8 KİLOMETRE KUYRUK OLUŞTU
Kola kola girerek gümrük kapısını kapatan sürücüler, ‘Türkiye’ sloganları atarken, Türkiye tarafında 8, Bulgar tarafında ise yaklaşık 10 kilometrelik kuyruk oluştu. TIR sürücülerinin eylemi sürüyor.
Doğan Haber Ajansı
Reklamlar