Trud gazetesi, Bulgar Sosyalist Partisi’nin (BSP) topluma kapalı yerlerde sigara içme yasağının kaldırılmasını istediğini yazdı. Aralık ayında Parlamento’da Sağlık Kanunu’nda topluma kapalı yerlerde tamamen sigara içme yasağının kaldırılması öngörülen önergeleri görüşüp değişiklikler oylamaya sunulacak. sigaraRestoran ve kafelerde sigara içenler ve içmeyenler için ayrı salonların oluşturulması, 70 metrekare alana sahip kapalı mekan sahiplerinin sigara içme konusunda kendilerinin karar vermeleri düşünülüyor.

Kanun önergesini sunanlardan biri olan Bulgaristan İçin Koalisyon Milletvekili Spas Pançev, “Devlet Bütçesi Kanunu’nu kabul ettikten hemen sonra sigara içmenin düzenlenmesini gündeme getireceğiz. Yeni Yıl itibariyle sigara kullanımının liberalleştirilmesini düşünüyoruz” diye izah etti.

Sigara içme yasağının kaldırılması önergesinin Parlamento’da milletvekillerinin büyük bir bölümü tarafından kabul edilmemesi bekleniyor. Sosyalistlerin önergeyi sunmalarına rağmen sol görüşlü milletvekillerin hepsi sigara içme yasağının kaldırılmasını istemiyor. BSP lideri Sergey Stanişev’in seçim kampanyasında söz verdiği bir şey olması sebebiyle tütün kullanımının liberalleşmesine ilişkin siyasi bir karar alınması da mümkün. Bu konuda BSP ve Ataka partilerinin sunduğu iki kanun tasarısının görüşülmesi öngörülüyor.

Parlamento Sağlık Komisyonu’nun bu konudaki görüşü olumsuz. Fakat Ekonomi Komisyonu, kapalı mekanlarda sigara içme yasağının kaldırılmasını destekliyor.

Tek GERB partisi bu konuda resmi olarak görüşünü beyan etti. Eski yöneticiler, sigara kullanma rejiminin liberalleşmesini desteklemeyecekler.

Ataka partisi milletvekillerin çoğu da sigara içme yasağının kaldırılmasını istiyor. Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) temsilcileri ise vicdanlarına göre oy kullanacaklarını dile getirdiler.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar