Kilikadılılar Derneği ‘’ Balkan Savaşlarının 100. Yılı’’ anma etkinliği gerçekleştirdi. 24 Kasım ‘’Balkan Savaşlarını 100 Yılı’’ motosikletlerle Çorlu ‘da geçiş yapılarak anıldı.corluda-balkan-savaslari-100-yili-anildi

24 Kasım ‘’Balkan Savaşlarını 100 Yılı’’ motosikletlerle Çorlu ‘da geçiş yapılarak anıldı. 1912-13 Balkan Şehitlerimizin bütün insanlığa büyük bir ders verdiği ve canları pahasına ulusumuzun onurunu koruduğu Balkan Savaşlarının 100. Yılını anma etkinliği, Çorlu Merkezli Kilikadılılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından gerçekleştirildi. Kilikadılılar Dernek Yönetim Kurulu Üyeleri ve üyeleri Saat 11.15‘te başlayan programa AKP İlçe Yönetimi, Ergene CHP Yönetimi, BİSADER Merkez Başkanı Mehmet Cebeci, BİSADER Çorlu Şubesi Başkanı Ümit Yılmaz, Aydınlar Derneği Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Fahri Hatipoğlu, Ergene Bulgaristan Türkleri Derneği Başkanı İsmail Uslu ve motor severler büyük ilgi gösterdi.

Çorlu’da ilk kez gerçekleştirilen anma programı Orion AVM’ de günün anlam ve önemi hakkında Dernek Başkanı Bilgin İnceoğlu konuşma yaptı. Orion AVM’ de toplanan grup 100’den fazla motosikletle Çorlu Şehitliğine geçti. Çorlu Şehitliğinde 1 dakika saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ardından grup toplu hatıra fotoğrafı çektirdi. Konvoy oluşturan grup Atatürk Heykel Meydanı, Santral Kavşağı, Cumhuriyet Parkı ve Eski Çorlu Belediye Binasında son buldu. Çorlulular grubun oluşturduğu konvoya alkışlarıyla destek verdi.

Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasına 24 Kasım Öğretmenler Gününü kutlayarak başlayan Dernek Başkanı Bilgin İnceoğlu, ‘’Balkan Şehitlerimizin bütün insanlığa büyük bir ders verdiği ve canları pahasına ulusumuzun onurunu koruduğu Balkan Savaşlarının 100.Yılı, sadece balkanlar değil Edirne Kırklareli ve Tekirdağ illerimizin Trakya tarihinin gördüğü en ağır zulümleri bu dönemde yaşamıştır. Balkan Savaşlarında 2 milyon 315 bin Müslüman nüfusun 632 bini savaş ve göç yolunda hayatını kaybetti. Asker ve sivil 400 bin kişi Anadolu’ya gelerek canını hayatını kurtardı. Balkanlarda kalan Türk nüfus 1 milyon 445 bin’dir,” diyerek tarihi bilgiler verdi. İnceoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Savaşın faturası siyasi, askeri, ve ekonomik olarak ağırdı. Balkanlar kıtaların, inançların, kültürlerin, medeniyetlerin ve milletlerin kesiştiği bir bölgedir. Bu bölge günümüzde de Dünya’nın en gerilimli bölgelerinin başında yer almaktadır. O tarihlerde soydaşlarımız üzerinde işlenen soykırım diğer devletlerin adeta bir milli politikası olmuştur. O tarihlerde uygulanan soykırım politikaları yakın tarihimizde Bosna ve Bulgaristan Türklerine uygulanmıştır”

Başta Çorlu İlçe Emniyet Müdürlüğü olmak üzere, etkinliğe destek veren ve katılan herkese teşekkür eden İnceoğlu, dernek faaliyetlerinin önümüzdeki aylarda da devam edeceğini söyledi.

 

İHA

Reklamlar