Bir tartışma toplantısında konuşan Bulgaristan Kamu Denetçisi Maya Manolova, ”Yılın ilk beş ayında gelen rekor sayıdaki şikayetler, sağlık hizmetlerine, ilaçlara ve tıbbi cihazlara erişimin kötüleşmesi, tıbbi bakım kalitesi ile ilgilidir” diye belirtti.

Birkaç gün önce Manolova, 2017 yılı faaliyet raporunu açıkladı. Raporda Kamu Denetçisi, 2017 yılında gelen şikâyetlerin toplamda 494 olduğunu ve vatandaşların yanı sıra meslek örgütleri ve tedavi kurumları tarafından da şikâyette bulunulduğunu vurguladı.

Manolova, Sağlık Bakanına zor durumda olan hastanelere kaynak ayırması, Ulusal Sağlık Sigorta Kasası’na (NZOK) ise ödediği maliyeti aşan son yıllarda hastaneler tarafından gerçekleştirilen yaklaşık 150 milyon leva tutarındaki faaliyetlerinin maliyetini karşılaması çağrısında bulundu.

“Hastalar ve tıp uzmanları için endişe verici bir trend ortaya çıkıyor” diye ekleyen Manolova, en önemli sorunun, Sağlık Bakanlığı’nın problemlerle nasıl başa çıkılacağına dair bir vizyonunun bulunup bulunmadığı olduğunu vurguladı.

Sağlık Bakanlığı’nın önceki yönetiminin iptal edilen tüm kararlarının yeniden kabul edildiğini dile getiren Manolova, “Ben maliyeti karşılanan sağlık hizmetlerine sınır konulmaması, tedavi kurumlarına mali destek verilmesi, sağlık sisteminin tamamen reform edilmesinden yanayım” diye belirtti. Kamu Denetçisi’nin ifadelerine göre sağlık sisteminde adaletsizlikler artıyor.

Meclis Sağlık Komisyonu Başkanı Daniela Daritkova, zaman içinde birikmiş ve birçoğu çözümsüz kalmış birçok sorun olduğunu, ancak şikayetlerin yüzde kaçının haklı olduğunu hesaba katmanın önemli olduğunu söyledi.

Bulgaristan Hekimler Birliği Başkanı Ventsislav Grozev, her ne konuşulursa konuşsun o konuşmanın sonunun her zaman paraya bağlandığını ve doktorların ve hemşirelerin nasıl koşullarda çalışırlarsa çalışsınlar hizmetlerde kalitenin elde edildiğini vurguladı. Grozev, “Sistem, hastaların yüzde 50’sinden fazlası tarafından finanse edilmektedir” diye belirterek, yine hekim emeğinin doğru ücretlendirilmediğini hatırlattı.

Daritkova, kamuoyunda tartışılması üzere halihazırda bakanlığın web sitesinde yayınlanmış durumdaki Ulusal Sağlık Haritası taslağına desteğini açıkladı. Grozev, ise haritanın boyutlarını desteklemeyi kesin olarak reddetti.

Toplantıda milletvekilleri, Sağlık Bakanlığı, NZOK, Bulgaristan İşverenler ve Sanayiciler Konfederasyonu (KRİB), meslek ve hasta örgütlerinin temsilcileri hazır bulundular.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar