BTV’nin “Bu Sabah” programına konuk olan Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Biser Petkov, “1 Temmuz’dan itibaren tüm emekli maaşlarının yüzde 3,8 oranında güncellenmesiyle 360 leva olan ortalama emekli maaşı yaklaşık 14 leva artacaktır” diye bildirdi.

Bakan, ”1 Temmuz’dan itibaren asgari emekli maaşı 207,6 levaya, yaşlılık aylığı ise 125,58 levaya yükselecektir. Yaşlılık aylığı ile birlikte bu yardımın miktarına bağlı olan diğer ödeneklerin miktarı da artacaktır. Bunlar askeri personele ve sivil vatandaşlara bağlanan malullük aylıkları, özürlü aylığı ve bireysel emeklilik aylığıdır” diye belirtti.

Bakan, ”Bir ebeveynini veya iki ebeveynini kaybetmiş çocuklara verilen yetim aylığı ile ilgili değişiklik yapılacak. Şu anda öksüz ve yetim çocuklara kaybettikleri ebeveynlerinin belirli sigorta prim günlerine sahip olmaları veya onlara bakan kişilerin gelirinin çok düşük olması halinde yardım ödeniyor. 1 Ocak 2019’dan itibaren ebeveynleri vefat etmiş tüm çocukların yetim aylığı alma hakkı olacak, bunun için gerekli kaynaklar devlet bütçesinden sağlanacak” diye açıkladı.

Özürlü kişilere yönelik tamamen yeni bir kanun hazırlanıyor. Kanun tasarısını hazırlayan çalışma grubunda, devlete karşı birçok kez protesto eylemleri yapan özürlü çocukların anneleri de yer alacak.

18 yaşın üzerindeki en ağır özürlülere aylık devlet desteği sağlanması öngörülüyor. Şimdiye kadar bu tür destek, çeşitli programlar kapsamında özürlülere kişisel asistanlar sağlanmasıyla yapılıyordu.

Petkov, ”Özürlü sağlık kurulu raporu verilmesinde reform devam ediyor. Özürlülerin çalışma kapasitesini belirlemek için yeni bir yöntemin kullanılması öngörülüyor” dedi.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar