“Vızrajdane” milletvekili İvelin Pırvanov, Aleksandar Stamboliyski hükümetinin düşürüldüğü 9 Haziran 1923 askeri darbesiyle ilgili karanlık olayları hatırlattı. Pırvanov, darbenin nedeninin Stamboliyski’nin Birinci Dünya Savaşı sonrasında yaşanan ulusal felaket ve ülke için küçük düşürücü Neuilly Antlaşması’nın imzalanması ve ardından gelen yıkımdan sorumlu olan siyasetçilerden hesap sorma talebi olduğunu belirtti. Bu dönemde Bulgaristan’da on binlerce vatandaşın ölümüne neden olan acımasız bir iç savaş başladığına dikkat çeken Parvanov, günümüz yöneticilerinin Bulgaristan’ı benzer bir duruma itebilecek yeni bir ulusal felakete yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Hatırlatmak gerekirse, 9 Haziran 1923 askeri darbesinden sonra ülkemizin başına “kanlı profesör” lakabıyla bilinen Prof. Aleksandar Tsankov geçmiştir.

Askeri darbe ve ardından gelen Eylül Ayaklanması sürecinde yaşanan siyasi baskıları açığa çıkaran şair ve gazeteci Geo Milev ve gazeteci Yosif Herbst gibi ilerici düşünceli gazetecilerin ve yazarların ölümünden sorumlu kişi olarak Prof. Aleksandar Tsankov gösterilmektedir.

İktidardaki muhaliflere karşı acımasız siyasi zulüm, Tsankov hükümetini “Avrupa’nın en korkunç ve vicdansız hükümeti” olarak nitelendiren birçok yabancı gözlemci tarafından tanınmıştır.

BG Haber

Reklamlar