Bulgaristan Bakanlar Kurulu’nun 12 Nisan 2023 tarihli Kararı’na göre, Bulgaristan’ın vize rejiminde değişiklikler yapılmıştır. Bu değişikliklere göre, Bulgaristan’ı transit geçmek veya ülkede kalmak isteyen Türk vatandaşlarının dikkat etmeleri gereken hususlar şunlardır:

  • Schengen bölgesi üyesi veya Schengen müktesebatını uygulayan ülkelerde ikamet eden ve geçerli ikamet izni olan vatandaşlar, Bulgaristan’dan sorunsuz olarak transit geçiş yapabilir ve son 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla Bulgaristan’da kalabilirler.
  • Schengen bölgesi üyesi veya Schengen müktesebatını uygulayan ülkeler için alınmış geçerli “D tipi” Schengen vizesi olan vatandaşlar, Bulgaristan’dan 5 gün içinde sorunsuz olarak transit geçiş yapabilirler. Ancak Bulgaristan’da kalabilmek için, vizenin düzenlendiği ülkeye bir kez giriş-çıkış yapmış olmalı ve bu giriş-çıkış mühürlerini Bulgaristan sınır makamlarına ibraz etmelidirler. Bu şartlara uymayanlara Bulgaristan çıkışlarında 500 Leva (250 Avro) para cezası uygulanır.
  • Schengen bölgesi üyesi veya Schengen müktesebatını uygulayan ülkeler için alınmış geçerli “C tipi” Schengen vizesi olan vatandaşlar, Bulgaristan’dan 5 gün içinde sorunsuz olarak transit geçiş yapabilirler. Bulgaristan’da kalabilmek için ise vizenin düzenlendiği ülkeye tam olarak uymuş olmalı ve giriş-çıkış mühürlerini Bulgaristan sınır makamlarına ibraz etmelidirler. Bu şartlara uymayanlara 500 Leva (250 Avro) para cezası uygulanır.
  • Tek girişli “C tipi” Schengen vizesi olan vatandaşlar, Bulgaristan’dan karayoluyla seyahat ederken 5 gün içinde sorunsuz olarak transit geçiş yapabilirler. Ancak ülkeye dönüşlerinde Bulgaristan transit vizesi almaları gerekmektedir.
  • İki veya daha fazla girişli Romanya vizesi olan vatandaşlar, bu vizeyle Bulgaristan’dan Romanya’ya transit geçiş yapabilirler. Ancak Bulgaristan’da kalabilmek için, vizenin geçerli olduğu süre ve koşullara uymuş olmalı ve giriş-çıkış mühürlerini Bulgaristan sınır makamlarına ibraz etmelidirler.

Bu kurallara uymayan umuma mahsus pasaport sahipleri Bulgaristan vizesi almalıdır. Schengen bölgesi üyesi olmayan AB ülkelerine veya vize gerektirmeyen üçüncü ülkelere seyahat edecek vatandaşlar, Bulgaristan güzergahını kullanacaklarsa çift transit veya çok girişli Bulgaristan vizesi almış olmalıdırlar.

İtiraz süreçleriyle ilgili bilgiler de verilmiştir. İtiraz yapabilmek için ödeme yapılmamış olması gerekmektedir.

Bu bilgiler Türkiye Cumhuriyeti Sofya Büyükelçiliği tarafından duyurulmuştur.

BG Haber

Reklamlar