Roma’da ressamın simgesel “Ahinora” eseri gösteriliyor.

Kazanlak’taki Sanat Galerisi Müdürü Dr. Plamen Petrov, Bulgaristan Radyosu’na verdiği demeçte, yabancı izleyicilerin ilk kez büyük Bulgar ressmlardan biri olan İvan Milev’in eserini görme fırsatına sahip olacaklarını söylüyor. Ekibinin çabaları ve Roma’daki Bulgar Kültür Enstitüsü ile işbirliği içinde, 17 Mart – 29 Nisan tarihleri ​​arasında, İtalya’nın başkentindeki “Bulgaria” Galerisi, İvan Milev’in (1897-1927) 20 eserini gösterecek.

Roma’daki Bulgar Kültür Enstitüsü müdürü Jana Yakovleva anlatıyor:

“Sergi, hafızamız ve dünyadaki büyük Bulgar sanatçıların tanıtımı için önemlidir. Çünkü bunlar bizim Bulgar olduğumuzun gurur kaynağıdır. İvan Milev sadece yerel kültür değil, aynı zamanda Avrupa kültürü için de simgesel bir sanatçıdır. ” 

Roma’daki sergi, Bulgar ressamının doğumunun 125. yıldönümüne adanmıştır. Fakir bir ailedebir çoban ve cahil , ancakgüzelliği içinde taşıyan ince zevkli bir anne tarafından yetişirilen İvan, aile geleneğini bozdu ve kendini sanata adadı. Bu bir savaş sırasında olur. 1916 sonbaharında liseden mezun olmadan kısa bir süre önce, Birinci Dünya Savaşı sırasında askeri sanatçı olarak seferber edildi. Cephede geçen iki yıllık süre, çalışmalarını ciddi şekilde etkiledi, ancak onu resim yapmaktan alıkoymadı. Uzmanlar, Ivan Milev’i Bulgar güzel sanatında tempera ve suluboya tekniğinin en büyük ustalarından biri olarak tanımlıyor. Eserlerinde sıklıkla Gustav Klimt ve Vasily Kandinsky’nin etkisini görürler.

İvan Milev „Zaduşnitsa“, 1923 y.

Ne yazık ki, uzun yıllar süren yoksul ve zor yaşam sağlığını etkiledi ve 25 Ocak 1927’de Sofya’da otuz yaşına gelmeden sadece üç hafta önce gripten öldü. Bugün sanatçının resmi beş leva’lık banknotun üzerindedir.

“İIvan Milev, Kazanlak’ta doğup büyüdü ve şehrin Sanat Galerisi, sanatçının ölümünden sonra annesi ve erkek kardeşi tarafından bağışlanan en geniş eser yelpazesini koruyor. Milev’in en sembolik eserlerinden biri olan “Ahinora” Kazanlak’ta korunmaktadır”.

“Bu onun 1917-1919 arasındaki günlükleri hakkında. Ivan Milev’in kişiliğinin ilginç nüanslarını ortaya çıkaran şiirsel deneyleri ve kişisel yazışmaları.”

Kazanlak’taki galeri, 19 Mart’ta koleksiyonunda depolanan 120’den fazla eseri içeren geniş bir katalog sunacak.

İvan Milev, „Otoportre“.

Ve birileri bugün gibi günlerde sanat izlemek için zamana ve enerjiye ihtiyacımız olup olmadığını merak ederse, Jana Yakovleva cevap veriyor

“Çok zor bir zamanda yaşıyoruz. Mesele şu ki, bu anlarda bir şekilde sanatı korumak ve onunla birlikte yaşadıklarımızı anlatmak ve göstermek için denememiz gerekiyor. Dünyanın hafızaya ihtiyacı var.

İvan Milev, „Balkan“, 1922 y.

Foto: Roma’da Bulgar Kültür Enstitüsü, Kazanlık Sanat Galerisi, arşiv, BNR

Reklamlar