İşbirliği Ulusal Konseyi (NSTS) toplantısında Çalışma Göçü ve Çalışma Hareketliliği Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı üzerinde görüş alışverişinde bulunuldu.

Önerilen değişiklikler, Bulgaristan’ın 23 Mayıs 2018 tarihine kadar Bulgaristan’ın üçüncü ülkeler vatandaşlarının bilimsel araştırma, öğrenim, staj, gönüllü faaliyet, öğrenci değişim programları yürütme amacıyla ülkeye girişi ve ikamet koşulları hakkında AB 2016/801 sayılı direktifini mevzuata dahil etmeye yöneliktir.

Görüşme sırasında Bulgaristan Sanayi Sermayesi Derneği (AİKB) Başkanı Vasil Velev, olumsuz demografik eğilimlerden dolayı rejimi iyileştirmeye yönelik önerilerde bulundu.

Velev, “Mevcut yasada, üçüncü ülke vatandaşlarına yönelik yüzde 10 kısıtlama var. Mikro işletmeler için bu aslında bir yasak demektir. Bu ya kaldırılmalı, ya da üçüncü ülke işçileri üçte bir olmalıdırlar” diye kaydetti.

Bulgaristan İktisat Odası (BSK) Başkan Yardımcısı Dimitır Brankov, üçüncü ülke vatandaşları için yüzde 20 kısıtlama önerdi.

BSK, yılın sonuna kadar yasanın işleyişinin değerlendirilmesini öneriyor.

KRİP temsilcileri, mikro şirketlere yönelik yüzde 10 oranında sınırlamanın gerçekten mümkün olmadığını belirtti.

Podkrepa Emek Konfederasyonu, sosyal ortakların izin verilen üçüncü ülke işçileri sayısı aşıldığında Bakanlığa danışmalarına ilişkin kanun teklifine karşı çıkıyor.

Toplantı sonrasında Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Biser Petkov,” Üçüncü ülke vatandaşlarını çalıştırma teklifiyle birlikte onların kotalarının personelin yüzde 10’unu aştığı durumlarda Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı’nı izin vermeye yetkilendirme prosedürüne ilişkin bir değişiklik desteklenmedi. Tüm tarafların isteği üzerine artan prosedür ve görüşleri dikkate alarak, bu kuralın zorunlu değil, koordine edilmesi önerildi” diye açıkladı.

Podkrepa Emek Konfederasyonu, yüzde 10’luk kotanın koordine edilmesine ilişkin tekliften dolayı yasa tasarısının desteklemiyor.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar