NOVA TV’de yayınlanan Merhaba Bulgaristan programına konuk olan Bulgaristan İşverenler ve Sanayiciler Konfederasyonu (KRİB) İcra Müdürü Evgeniy İvanov, Milli Gelirler Ajansı’nın (NAP) bilgi sistemine karşı yapılan siber saldırı ile ilgili, ”Şirketlerin mali sorunlarını, büyük işletmelere şantaj yapılarak çözme girişimlerine son verecek bir mevzuat düzenlemesi gerekiyor. Yasa koyucunun bu konuda gereğini yapmasını istiyoruz” diye kaydetti.

İvanov, “Bu tür suçluların büyük işletmelere saldırmadan önce çok düşünmelerini sağlayacak mevzuat istiyoruz ”diye ekledi.

Onun ifadesine göre işletmelere şantaj meselesi çok büyük bir sorundur.

KRİB İcra Müdürü,”NAP’ın bilgi sistemini çökerten hackerleri ”Naglite 2” suç grubu olarak adlandırıyoruz. ”Naglite” organize suç örgütünün işlediği fidye için insan kaçırma suçları da bizim üyelerimize yönelikti. Yöntemler oldukça benzer, ancak büyük fark saldırıların boyutu ve etkilenen kişilerin sayısı bazındadır. Bir iş insanının ailesi ve onun şirketine yönelik saldırı ile büyük bir finans kurumuna yönelik saldırı aynı şey değil. Ne yazık ki biz kendimizi korumak için birlikte çabalıyoruz, ama “TAD Group” adlı sanal güvenlik şirketinin siber saldırı gerçekleştirdiği bu olay sorunun acil çözüm beklediğini ortaya çıkardı” diye izah etti.

İvanov, savcılığın işini bitirdiğini, ama başka vakaların da yaşanacağını ifade etti. KRİB İcra Müdürü, şirketlerin mali sorunlarını, büyük işletmelere şantaj yapılarak çözme girişimlerine son verecek bir mevzuat düzenlemesi gerektiğini düşünüyor.

İvanov, finans kurumlarına karşı siber saldırıların kesinlikle ülkemizin itibarını zedelediğini söyledi.

KRİB İcra Müdürü, ”Bulgaristan, Avro Bölgesi’nin bekleme odası olarak bilinen ERM II mekanizmasına katılmanın eşiğinde bulunuyor. Bunun olmasını istemeyen insanlar var ve bu yüzden kamuoyuna bilgi sağlama konusunda son derece dikkatli olmak zorundayız” diye ekledi.

İvanov, işyerinde kullandığı bilgisayarın siber saldırıya uğradığını anlattı. Onun ifadesine göre bu bir terördür.

İvanov, KRİB üyelerinin siber güvenlik sistemlerini geliştirme yönünde çalışmaya devam ettiklerini belirtti.

İvanov,” Mevzuat çalışmaları sürerken yetkili makamlara giden en hızlı yol olacak bir mekanizma arıyoruz, böylece sorunları herhangi bir kurumun sistemi çökertilmeden çözebiliriz” dedi.

KRİB İcra Müdürü, üyeleri arasında bizdeki çok sayıda bankanın da bulunduğunu kaydetti. Onun ifadesine göre onlar artık büyük güvenlik önlemleri almış durumdadır.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar