İstanbul’daki Pazar okulunda 49 öğrenci Bulgarca öğreniyor.

İstanbul’da “Sv. Sv. Kiril i Metodiy” Pazar okulu bir yıl pandemiden dolayı kapalı kaldıktan sonra, bu yeni ders yılında kapılarını öğrencilere açtı.  

Bulgar bayrağı ile süslü okul çanı yeni derslerin müjdesini verirken, Bulgar okulundan öğrenciler ülkenin tarihi, kültürü ve geleneklerini Bulgar dilinde canlı temasla öğrenmeyi umuyor.   


Farklı yaş gruplarından 49 öğrenci bu ders yılında Pazar okuluna başladı. 2015 yılında Bulgaristan’ın İstanbul Başkonsolosluğu ve İstanbul Bulgar

Bazı çocuklar bu dersler sayesinde Anadili Bulgarcayı daha iyi konuşma ve yazma fırsatı buluyor, göçmen çocukları ise bu okulda Bulgarcayı öğreniyor. 

Farklı yaş gruplarından 49 öğrenci bu ders yılında Pazar okuluna başladı. 2015 yılında Bulgaristan’ın İstanbul Başkonsolosluğu ve İstanbul Bulgar Ekzarşi Yönetiminin girişimiyle oluşturulan okul, Kiril ve Metodiy kardeşlerin adını taşıyor. 1878 yılından sonra Osmanlı İmperatorluğu’nun sınırlarında kalan Bulgar Ekzarşi binasının içinde olan okul, dili ve kültürü öğrenmek isteyen çocuklar tarafından ziyaret ediliyor.

Okul Müdürü Nevin Açıkbaşlieva BNR Kırcali’ye konuştu:

Nevin Açıkbaşlieva

Nevin Açıkbaşlieva

“Öğrencilerimiz konsolosluk çalışanlarının ve İstanbul’da yaşayan göçmen veya karma evlilik yapan ailelerin çocuklarıdır. Okulda Bulgar dili ve edebiyatı, tarih ve medeniyet, çoğrafya ve Bulgaristan ekonomisi dersleri Bulgaristan Eğitim ve Bilim Bakanlığı programına uygun okutuluyor.

Giriş sınavında Bulgar dili seviyesini tespit ediyoruz, çünkü öğrencilerin çoğu için Bulgarca ikinci dildir ve program buna uygun hazırlanıyor. Ders yılında ara sınavlar yapılıyor, sonunda sınavları başarıyla geçenlere bütün Bulgar okullarında geçerli diplomalar veriliyor”.

Nevin Açıkbaşlieva, çocukların çoğunun Bulgarca bildiklerini söyledi. Bu sene okuma ve yazmayı öğrenecek 16 birinci sınıf öğrencisi için de bu geçerli.

“Bir yılda bu çocuklar Bulgarcayı anlamaya başlıyor, 2.- 3. sınıfta ise Bulgarca konuşmayı çözüyorlar. Her bir çocuk büyük hevesle geliyor okula” dedi müdür.

 

Bulgaristan’dan kurumlardan destek alsa da, İstanbul’daki Bulgar Pazar okuluna yoğun ilgiden dolayı, sınıf odaları artık daralmaya ve yetmemeye başladı.

Burada İstanbul’da Bulgar camiasından yetişkinler de dil eğitimine geliyor.

“Yeni ve müstakil bir bina planı yok şimdilik. Bir gün bu da olur diye umuyorum.Okulumuz kozmopolit İstanbul şehrinin eşsiz bir yerinde, adeta şehrin Bulgaristan kalbinde bulunuyor (Sv. Stefan Kilisesi bahçesinde).Bulgar Ekzarşisinde muhteşem bir yeşil ve bakımlı bahçe var. Gelen herkesin görmesini tavsiye ederim”.

 

Dijital eğitim platformu temelinde çağdaş öğretimin yanında okulda ders dışı çalışmalar da yoğun. Sanat, müzik, Bulgar kültürü ve gelenekleri, görenek ve folklor alanlarında etütler var. Çocuklar çalışamlarıyla dünyada farklı alanlarda ödüller de alıyor.

Bulgar okulunun müdürü Nevin Açıkbaşlieva: “Bize gelen her konuk, Bulgaristan’dan bir parçayı beraberinde getiriyor. Pandemi kısıtlamalarıyla ayrı kalsak da, geleceğe iyimserlikle bakıyoruz ve yeniden beraber olacağımızı umuyoruz” dedi.

Haber: Kırcali Radyosu – Nahit Doğu’nun röportajı

Çeviri: Sevda Dükkancı

Reklamlar