Kültür Bakanı Boil Banov, İstanbul Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen Bulgar yazarlarının Türkçe’ye çevrilmiş modern kısa öykülerine yer verilen birinci antoloji kitabı olan Dört Yol Ağzından Öyküler Çağdaş Bulgar Edebiyatı Antolojisi kitabının tanıtım etkinliğine katıldı. Bakan, etkinlikte yaptığı konuşmada, “Türkiye’de Bulgar Edebiyatının varlığı ve Bulgaristan’da Türk Edebiyatı’nın varlığı, iki ülke arasındaki iyi ilişkilerin çok güçlü bir anahtarıdır. Bu etkinlik, bu yönde daha fazla iş yapılması ve harika yazarlarımızın ve şairlerimizin eserlerinin Türkçe olarak Türkiye’de basılması için güçlü bir başlangıç. Kültür Bakanlığı gelecekte de bu tür girişimlere destek sağlayacaktır” dedi.

Kitap tanıtım etkinliği, Bulgaristan’ın Ankara Büyükelçiliği tarafından Bulgaristan Kültür Bakanlığı’nın desteği ile organize edildi. Antoloji kitabında 18 yazarın eserlerine yer verilmiştir. Onlardan Alek Popov, Aleksandır Şpatov, Angel İgov, Vesela Lyahova, Vladimir Zarev, Georgi Gospodinov, Deyan Enev, Elena Aleksieva, Zahari Karabaşliev, Kalin Terziyski, Petır Delçev ve Petır Çuhov bizzat etkinlikte hazır bulundular.

Bulgaristan’ın Ankara Büyükelçisi Nadejda Neynski, antoloji kitabının Türk okurlarına komşu çağdaş Bulgar Edebiyatı ile tanışmaya davet olduğunu kaydetti. Çağdaş Bulgar Edebiyatı’nın Avrupa edebiyatının bir parçası ve evrensel bir edebiyat olduğunu ve aynı zamanda Türk okurlarının bireysel duyarlılığına da çok yakın olduğunu belirtti.

Ünlü şair ve yazar Georgi Gospodinov, “Bugün dünyada olup bitenleri bize izah edecek bir şey varsa o da yazılan hikayelerdir” diye belirtti. Zahari Karabaşliev, Bulgarları ve Türkleri birleştiren şeylerin, ayıran şeylerden çok daha fazla olduğunu sözlerine ekledi.

Etkinlikten sonra Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Banov’u telefonla arayarak görevlerinden dolayı etkinliğe katılamadığı için üzgün olduğunu belirtti. İki ülkenin bakanları, birlikte Bulgar ve Türk edebiyatı eserlerinin çevrilmesi ve ilk dilde basılması için daha da büyük destek sağlayabilecekleri görüşü etrafında birleştiler.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar