İran’ın Sofya Büyükelçisi Abdullah Noruzi’nin, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile yaptığı görüşmede, Nabucco doğalgaz boru hattı projesinin canlandırılmasını teklif ettiği bildirildi.

Görüşmeye ayrıca Başbakan Yardımcısı Tomislav Donçev, Dışişleri Bakanı Daniel Mitov ve Enerji Bakanı Tenenukka Petkova’nın katıldığı belirtildi.

Bulgar haber ajansı Novinite’nin haberine göre, Noruzi, görüşme sırasında, iki ülke arasındaki işbirliği konuları arasında Nabucco projesinin canlandırılmasının da ele alındığını açıkladı.Diplomat, “İran, Bulgaristan’da doğalgaz dağıtım merkezini kurmayı düşünüyor. Bu merkez üzerinden İran doğalgazı Avrupa’ya ulaştırılacak” dedi.

Bulgaristan yönetimi, İran elçisinin açıklamasını henüz yorumlamadı.

Nabucco West projesi, Hazar Denizi’ndeki Şahdeniz yatağından Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye-Bulgaristan-Macaristan-Romanya-Avusturya güzergahı üzerinden Avrupa ülkelerine uzanacak 1.300 kilometrelik boru hattının inşaatını öngörüyordu. Proje, yıllık 31 milyar metreküp gazın taşınması için tasarlanmıştı. Bu rakam, Avrupa Birliği’nin 2020’deki ihtiyacının sadece yüzde 5’ini karşılayacak.

İran, projenin en başında temel doğalgaz tedarikçisi olacaktı ancak nükleer programı ve Batı’nın uyguladığı yaptırımlar ile ilgili sorunlar yüzünden projeden çıkarılmıştı.

Reklamlar